Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: За авиацията се мисли в перспектива

[post-views]
Генерал-майор Константин Попов
Генерал-майор Константин Попов

Обществена дискусия за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия беше организирана от Българската авиационна асоциация и се проведе в Централния военен клуб. Тя бе ръководена от председателя на БАА инж. Ангел Георгиев. В нея взеха участие представители на Министерството на отбраната, Военновъздушните сили, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”, Института по отбрана, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, БАН, военно-патриотичните организации, генерали и офицери от българската армия, изтъкнати експерти. Във форума участваха и областният управител на Плевен Илиян Йончев и кметът на Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска. В мотивираното си и вдъхновено изказване г-жа Цоновска подчерта, че за възстановяването на училището е необходимо държавническо решение, защото от това зависи и националната ни сигурност, и бъдещето на децата и внуците ни. Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че летището не случайно е разположено край Долна Митрополия.

Една възстановена авиационна структура като военното училище ще има възможност да взаимодейства пряко с различни потребители като гражданската авиация, МВР, структурите за подготовка извън армията и такива, които са извън територията на България. За да има пряк, бърз и активен обмен, за постигане на качествени резултати. Това предполага много по-голяма гъвкавост. Динамиката на събитията е смазваща и няма нужда за всяко нещо някой непрекъснато да пита това може ли, не може ли. Точно по тази причина може би най-важното предимство на една такава самостоятелна структура е, че тя е в състояние сама да си определя приоритетите. Тези приоритети трябва да се подреждат в интерес на авиационното образование, а не да бъдат част от някакво множество от приоритети.

Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов в началото на дискусията.

Една такава самостоятелна структура ще може да подрежда, ще може да реагира и да защитава тези приоритети, посочи още той. Разбира се, тази структура трябва да има и собствен бюджет, чрез който да изпълва със съдържание тези приоритети.

Това е сложна система. И тази система не може да бъде неглижирана и поставена някъде другаде в зависимост от други приоритети.

Другото важно нещо, което сериозно трябва да се дискутира според генерал-майор Попов е, че една такава самостоятелна структура може да излезе на пазара, да бъде конкурентоспособна и то извън системата на Министерството на отбраната. Конкуренцията може да се търси между факултетите – кой ще вземе по-добрите специалисти. Когато е налице самостоятелна система ще има конкурентност в страната и извън нея. Това при всички положения е добро за съвременната среда. Стремежът е да се създаде самостоятелна структура със собствени приоритети, собствен бюджет, която да създава кадри с качествена подготовка. Според генерал-майор Попов това е нещо стабилно, защото авиационната образователна система гарантира бъдещето.

Ако нямаме сериозна, единна, образователна система ние ще продължим да се лутаме и да търсим временни решения и да кърпим нещата, посочи той.

Накрая генерал-майор Попов отново подчерта, че авиационната образователна система е сложна, изключително важна система, защото ВВС не е само авиация. Във ВВС има още четири рода войски, но може да се каже, че авиацията е по-голяма и от ВВС. И е особено важно за авиацията да се мисли в перспектива.

Бригаден генерал Румен Радев
Бригаден генерал Румен Радев

Бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС: Единно пространство и философия

Причините за възстановяването на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия са много. И парите в случая не са решаващ фактор, основният фактор е човешкият дух. Така заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев отговори на въпроса защо искаме да възстановим училището, пред вестник „Българска армия” и ВТК. Той се аргументира с това, че изискванията към летателния състав във военновъздушните сили в световен мащаб непрекъснато се повишават. Има бум на технологиите и огромна динамика. Авиационната наука върви с гигантски крачки напред. И затова е необходима самостоятелна, гъвкава и самоопределяща се структура, която да реагира бързо и адекватно на тези непрекъснато нарастващи изисквания.

От своя страна, каза той, авиационното дело е толкова сложно, че поставя неимоверни изисквания пред летателния състав. Това е може би професията, която натоварва в максимална степен и физически и психически този, който я упражнява. Ако всеки, който е стъпил в авиационното училище още от първия ден не е приел авиационната идея, не е закърмен с нея и не гори с нея непрекъснато, той няма как да придобие авиационния дух и манталитет, за да бъде отдаден безрезервно и докрай. Само докрай отдадени хора на авиационната кауза могат да понесат предизвикателствата и трудностите на тази професия.

Малкото спестени пари в началото на кариерата на момичетата и момчетата, поели пътя си в авиацията, водят до катастрофални последици за тяхната реализация като пълноценни специалисти в бъдеще. Тези спестени пари могат да рефлектират върху безопасността на полетите и качеството на способностите, които те придобиват. Анализите, които са направени не само във ВВС, но и в други заинтересовани структури и организации, показват, че ако има самостоятелна структура придобиването на тези способности ще става по-евтино и по-ефективно.

Бригаден генерал Радев подчерта още, че в случая се говори за единен авиационен образователен център.Това включва, както военната, така и гражданската авиация и останалите държавни въздухоплавателни средства, като тези на МВР. Освен това трябва да се обърнем към света, както и да не разделяме България на зони според вида на авиацията. Защото става дума за единно въздушно пространство, в което се оперира с единни правила и процедури, и с единно разбиране за авиацията. Пространство, в което се оперира с единна философия за безопасност и ефективност. Това трябва да се постигне в този център. Това е амбицията на тези, които искат изграждането му и държавнически мъдрия подход към целия проблем.

Бригаден генерал Радев сподели и това, че ВВС имат визията, а и той също ще настоява, в центъра да се изучава и авиационен мениджмънт. Защото бъдещите летци, инженери и ръководители на полети, които ще се образоват в него, трябва да усвояват и науката за управлението на големи авиационни структури. В даден момент от кариерата си те стават ръководители и тогава се сблъскват с много нови неща. Тези неща, подчерта той, трябва да се изучават заедно с другите дисциплини от самото начало. Освен това трябва да се започва и с изучаването на международно авиационно право. Според бригаден генерал Радев ако всичко това бъде направено, в България средствата за авиацията ще се изразходват многократно по-ефективно и ефикасно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани