Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полети над цялата страна

[post-views]

За първи път България е домакин на мащабна европейска летателна тренировка на военнотранспортната авиация, която започна на 17 юни, съобщиха от Авиобаза Граф Игнатиево.

Единайсет държави-членки на Европейския съюз участват със сили и средства от ВВС, а седем ще се включат като наблюдатели.

Тренировката се провежда под егидата на Европейската агенция по отбрана в изпълнение на инициативата за „споделяне на способности”.

България е втората страна в ЕС, след Испания, която домакинства тренировките на летателните екипажи от транспортната авиация.

В тазгодишното издание участват 800 военнослужещи и 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция.

На летище Пловдив се пребазират големи транспортни самолети С-130 „Hercules”, С-27 „Spartan”, С-297 „Casa” и С-160 „Transall”. В тренировката участват и изтребители МиГ-29 и F-16.

Интензивни полети се провеждат от 17 до 26 юни във въздушното пространство на цялата страна.

Освен от летище Пловдив самолетите оперират от Граф Игнатиево, Чешнигирово и площадката за десантиране край с. Черногорово.

Изпълняват се и

полети на малки и пределно малки височини

в групи, с прелитане в близост до населени места.

Тренировката се провежда на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.

Освен от бетонните писти, транспортните машини излитат и кацат от необорудвани(грунтови) полоси. Прецизното стоварване на парашутен десант, спускането на контейнери с товари и запаси за осигуряване на войските от въздуха и на хуманитарни помощи за „бедстващо население”, тактически заходи за кацане, полети в групи с различно тактическо предназначение, транспортиране на войски и товари на малка височина с преодоляване на ПВО са част от разнообразните задачи, които изпълняват екипажите.

Изтребителната авиация (български МиГ-29 и гръцки F-16) прикрива от въздуха военнотранспортните самолети при внезапните атаки на „противника”.

В тренировката участват и

зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС

и самолет за ранно предупреждение (AWACS) на ВВС на Гърция.

Координират се действията на наземния инженерно-технически състав от различните държави чрез изпълнение на съвместни задачи свързани с техническото обслужване на самолетите, палетиране на товарите, товарене и разтоварване в дефицит от време, на необорудвани летища и др.

Основната цел на тренировката е да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на Европейския съюз за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.

Домакинството и участието на българските Военновъздушни сили в тренировкатата е принос към усилията на държавите-членки за подобряване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани