Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първите военни експерти на САЩ пристигнаха в Ирак

[post-views]

По-голямата част от обявените 300 американски военни експерти пристигнаха в Ирак. Тяхната задача е помогнат на иракското правителство да се справи със сунитските джихадисти, които за по-малко от две седмици превзеха обширни територии в северозападните части на страната.

Без външна помощ Ирак едва ли ще се справи със задачата, след като американското разузнаване заяви, че бунтовниците от „Ислямска държава на Ирак и Левант” са способни да удържат позициите си.

Освен проблемът със сигурността, в страната назрява и политическа криза.

Иракският премиер Нури ал Малики отхвърли американските призиви за създаването на правителство на националното спасение, което да обедини различните религиозни и етнически групи срещу общия враг в лицето на джихадистите. Премиерът сравни призивите като преврат срещу Конституцията и опит да се потъпка демокрацията в страната.

САЩ застанаха твърдо зад създаването на правителство, в което да са представени всички етнически и религиозни групи, а не само мюсюлманите шиити.

Липсата на консенсус може да изправи Ирак пред нова религиозно гражданска война като тази в периода 2006-2008 г., в която загинаха десетки хиляди души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани