Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обмислят въздушни удари в Ирак

[post-views]

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да заобиколи Конгреса, ако администрацията му вземе решение да не подпомогне иракското правителство в борбата му срещу ислямистите от радикалната сунитска групировка „Ислямска държана на Ирак и Левант”. Белият дом изключи възможността за изпращането на военен контингент в страната, но вече обмисля планове за въздушна военна операция. Преди дни в района на Персийския залив пристигна американският самолетоносач „Джордж Буш”, придружен от няколко бойни кораба. По непотвърдена информация американски изтребили Ф-16 вече осъществяват разузнавателни мисии в региона, за да локализират позиции на бунтовниците.

Боевете в Ирак продължават втора седмица, като джихадистите за няколко дни превзеха обширни области в северната и в западната част на страната. Най-тежки боеве се водят за контрола над най-голямата рафинерия за петрол в Ирак – в град Байджи. Комплексът беше нападнат в сряда сутринта. Засега правителствените сили удържат настъплението на бунтовниците. Затварянето на рафинерията доведе до недостиг на бензин и по бензиностанциите вече се оформят километрични опашки.

Освен САЩ и Иран изрази готовност да подпомогне усилията на правителството да се справи с ислямистката заплаха.

Междувременно Саудитска Арабия отхвърли обвиненията на Багдад, че подпомага джихадистите сунити, които са на път да превземат Ирак.

Най-ново

Единична публикация

Избрани