Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирия нанесе въздушни удари в Ирак

[post-views]

Иракското правителство потвърди, че изтребители на сирийската армия са нанесли въздушни удари по територията на страната. Цел на атаката са били позиции на джихадистите сунити от радикалното движение „Ислямска държава на Ирак и Левант”, което за по-малко от две седмици превзе обширни области в северозападните райони на страната. Багдад допълни, че не е бил уведомен за операцията, но приветства всяка външна помощ срещу бунтовниците. В същото време офанзивата на джихадистите продължава и иракската армия изглежда не e способна да отвърне на удара.
Малко след пристигането на първите американски военни експерти беше съобщено, че ислямистите са установили контрол над няколко малки нефтени полета.
Задълбочава cе и кризата с бежанците. Последните потърпевши от влошената ситуация със сигурността са няколко християнски общности, атакувани от радикалните ислямисти.
Ирак е изправен и пред тежка политическа криза, след като премиерът шиит Нури Ал Малики отказа да състави ново правителство на националното обединение, в което да бъдат представени и останалите етнически групи – мюсюлманите сунити и кюрдите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани