Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2600 ценни антики, спасени от трафик, влизат в Националния исторически музей

[post-views]

На церемония в Министерството на културата бе представено поредното спасено съкровище. З600 ценни предмети се връщат у нас благодарение на съвместна операция на Държавната агенция „Национална сигурност” и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия.

„Благодарение на установеното партньорство с чужди служби, в последните месеци почти всеки ден са залавяни контрабандни пратки с културни ценности”, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.

Той обясни още, че огромна част от спасените антики са ценни монети от античността. От римската епоха има различни апликации и статуетки. Сред интересните находки са група хирургически инструменти, принадлежали на средновековен лекар. Все още не са изследвани голяма група кръстове от Средновековието. По-големите се носели от висшите духовници и са били използвани и за мощехранилници. Затова професор Димитров не изключва вероятността за нова културно-историческа сензация – в някои от тях да се открият мощи на светци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани