Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противоракетната защита на НАТО

[post-views]

Изложба, посветена на системата за защита от балистични ракети (ЗБР) на НАТО, беше открита в София. Тя е организирана от Атлантическия клуб в България и отдела за публична дипломация към НАТО, с подкрепата на Министерството на отбраната и на президентството. Изложбата беше открита от президента на АКБ д-р Соломон Паси в Централния военен клуб и веднага привлече вниманието на представители на институциите, свързани с отбраната и сигурността у нас, дипломатически представители, гости и журналисти.
При откриването д-р Паси обясни, че тази изложба е показана за първи път на срещата на върха на НАТО в Чикаго през 2012 г. Сега тя вече идва, за да бъде показана и в Европа и Соломон Паси отбеляза, че за него е радостен фактът, че първата й спирка е в България.
Изложбата информира за системата за Защита от балистични ракети на НАТО. Територията на България също е в обхвата на системата, но у нас няма елементи от нея. Когато цялата система бъде завършена тя ще изпълнява пет основни функции: планиране, мониторинг, обмен на информация, участие в отбранителните действия и справяне с последствията.
Системата реагира, когато радарите, монтирани на сателити, кораби или наземни платформи, прихванат целта. Информацията се предава в командния център, където се създава пълна оперативна картина и се обменя информация с оръжейните системи.
През 2009 г. САЩ обявиха, че имат планове да предоставят на НАТО сензори и оръжейни системи за балистични ракети. Планът включва позиционен радар в Турция и американски кораби „Иджис” в Средиземно море, базирани в испанското пристанище Рота. В Румъния и Полша ще бъдат изградени американски обекти „Aegis Ashore”.
В Германия ще се намира командната и контролна кула на НАТО за ЗБР – в съюзното командване на ВВС на НАТО в Рамщайн. Холандия също обяви плановете си да оборудва четири кораба с радари, които могат да се използват за защита от балистични ракети.
Освен това Германия и Холандия предложиха ракетните си системи „Пейтриът”. Франция разработва модерни системи за откриване и предупреждение, включително и базирани на сателити, които са съвместими с тези на съюзниците. Италия и Франция ще модернизират ракети „Aster 30” и ще разширят обхвата на зенитно-ракетния комплекс SAMP – T, за да прихващат балистични ракети до среден обсег и маневриращи балистични ракети.
След като се изгради докрай цялостната система за активна многослойна противоракетна отбрана, тя ще покрие територията на 28-те държави членки, които си разделят разходите помежду си. До 2006 г. за нея са похарчени 250 милиона евро. Допълнителните разходи са 550 милиона, плюс още 200 за разширяването й. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани