Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управителят на Военно издателство Пламен Стоянов: Съхраняваме над 20 000 тома ценни книги

[post-views]

Военно издателство разполага с уникален книжен фонд от над 100 заглавия  на различна тематика за около 300 000 лева, съобщи управителят на ВИ Пламен Стоянов. В библиотеката на ВИ съхраняваме още към 20 000 тома изключително ценна литература от различни времена и епохи. Предстои да бъдат дигитализирани за достъп на читателите в електронна библиотека. По-голямата част от тях са изследвания на най-добрите ни историци за древната българска история, времето на турското робство, Възраждането, борбите за национално и социално освобождение, славните победи на българската армия в утвърждаване на държавността, целостта и суверенитета на страната ни: Руско-турската война 1877-1878 г. и участието на Българското опълчение в нея; Сръбско-българската война от 1885 г.; двете Балкански войни – 1912-1913 г., участието на БА в Първата и Втората световна война; последвалото разделение на европейските държави и началото на Студената война.
Отделни издания са свързани и със строителството и развитието на въоръжените ни сили в периода 1944 – 1989 г. като част от Варшавския договор. Немалко книги отразяват тематично  новите цели и задачи на армията ни след влизането ни в НАТО, предизвикателствата пред Алианса след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. до кризата в Украйна,  мисиите на БА в Ирак, Афганистан, Босна и Косово.
С голям интерес читателите на Военното издателство се запознаха и с последните две издания, които са отпечатани в сътрудничество с Посолството на САЩ в София. В първата – „Пестеливата суперсила” с автор Майкъл Мандълбаум се анализира ролята на САЩ в условията на глобалната икономическа криза. Във втората – „Бъдещето на силата” – Джоузеф Най, младши прави задълбочен анализ на разделителните линии в международната политика през ХХІ век – като разпространението на ядрените оръжия, радикалния ислям, завръщането на Азия на световната сцена и др., каза в заключение управителят на Военното издателство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани