Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фрегатата „Верни” ще вземе участие в „Active Endeavour”

[post-views]

Фрегатата „Верни” от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”. С щатното си въоръжение и екипаж до 153 души тя ще се включи в операцията между 10 октомври и 8 ноември.
Актив Индевър осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите-членки на Алианса в борбата с тероризма. Задачите на българския кораб са да участва в наблюдението и контрола на корабоплаването в назначени райони във взаимодействие с Постоянната военноморска група на НАТО.
С друго решение Правителството включи в състава на делегацията на България към НАТО новоизбрания председател на Инвестиционния комитет на Алианса.
Полковник Константин Нестеров беше избран единодушно на поста с решение на Северноатлантическия съвет в началото на годината и трябва да встъпи в длъжност на 1 септември тази година. Заемането на тази ключова позиция от офицер от Българската армия ще позволи на страната ни да участва по-активно в процеса на вземане на решения и отстояване на националните интереси на България в рамките на НАТО.
Инвестиционният комитет е най-старият действащ комитет в Алианса и е крайният орган на НАТО по създаване на отбранителни способности.
Правителството създаде и Национален комитет, ръководен от министъра на отбраната, за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани