Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Шифърът на древните българи” – хит сред читателите

[post-views]

Участието на Военно издателство в пролетния панаир на книгата в НДК от 3 до 8 юни 2014 г. и в Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност в Пловдив  28 -31 май т.г. показа, че книгите на ВИ се радват на широк читателски интерес.

На „Хемус” – въпреки специфичния характер на изложението и ограничителния пропускателен режим най-новата книга на издателството, „Шифърът на древните българи” (на К. Цонев и М. Цонева) намери над 40 купувачи. Сред тях бяха министърът на отбраната Ангел Найденов и заместникът му Иван Иванов, които изказаха задоволство от тематичното разнообразие на предлаганата военно-историческа, специализирана и художествена литература. Изданието закупи и Галина Тенева, участник във Втората археологическа експедиция, изследвала дъното на Черно море и региона около него. Цената не беше пречка и на панаира в НДК  да бъдат продадени допълнително още 54 книги от това заглавие.
Председателят на Българското микробиологическо дружество при Института по микробиология при БАН академик, дмн, проф. Ангел Гълъбов беше също сред тези читатели. Той обясни, че генетичните изследвания на разкритите некрополи показват категорично европейския произход на древните българи. Според управителя на търговското дружество Пламен Стоянов за разковничето на успеха има причини. Изложени са интересни хипотези за генетичния код на древните българи, подкрепени от нови археологически находки и артефакти.
Привличат илюстрациите с перфектна полиграфична изработка и твърда подвързия – услуга , която правят малко печатници в страната с такова високо качество.  Читателите я търсят и заради силния родолюбив заряд.
На двете изложения добри продажби имаха книгите: „Министрите на България” с автор Ташо Ташев с биографични данни за 589 министри, където са описани структурните промени на правителствата до 1991 г. „Другата Студена война. Съветско-китайският конфликт и Източна Европа” на доц. Йордан Баев от ВА „Г.С.Раковски” е монография с оригинално изследване за причините и етапите в развитието на съветско-китайския конфликт в годините на Студената война и отражението му в Източна Европа. Във „Войникът и държавата” на Самюъл Хънтингтън е изложена теорията за гражданско-военните отношения чрез богат материал от историята на САЩ, Европа и Азия. „Сирия – война в земите на Адам и Ева” на К. Цонев и М. Цонева анализира вариантите за мирно решаване на кризата, българската позиция по конфликта, както и проблема с  бежанците у нас. Популярна стана и „Възход и падение на Великите сили” – световен бестселър. Тя представя  мащабна картина на големите световни промени в областта на икономиката, технологиите и военното дело през последните пет века.
В „Американска военна история“ (2 тома) под редакцията на Морис Матлоф обобщава военният опит на САЩ от Войната за независимост през Гражданската война до сблъсъка с Испания в края на ХІХ в. Във втория том се представя  участието на САЩ в двете световни войни, както и кампаниите в Корея и Виетнам. Освен тях сред най-продаваните бяха „Новата цивилизация“, Алвин и Хайди Тофлър, „Психология на комуникацията“, Николай Йорданов, „Печатите от стратегията в Преслав” и „Ловеч – цитаделата на средновековния град“. Немалък интерес имаше и към изданията със специална тематика – за техника, въоръжение, авиация, отбрана и сигурност, „NATO – Stanag 6001” и др.
Книги от щандовете на ВИ в Пловдив и София закупиха преподавателят във ВА „Г.С.Раковски” Николай Слатински и писателят Йордан Велчев.
Слатински завършва третата си книга от четирилогията на тема „Сигурност” и в най-скоро време ще я предложи за издаване от ВИ. Библиотеката на Военна академия допълни книжния си фонд с:  „Шифърът на древните българи”, „Споделената отговорност”, „Малката война за Кипър” и „Другата Студена война”. За Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, списък с актуалните книги от каталога на ВИ направи и госпожа Марина Кутрянова. От Националното дружество „Традиция” закупиха луксозния албум „Български военни униформи” на художника Ал. Въчков.
Купувачи от украинското Държавно военно издателство предпочетоха „Контрол на тълпата” на Ставри Фердов – за дейността на „тежката полиция” при масови безредици, както и  двете книги на доц. Иван Станчев – „Високорискови полицейски операции” и „Контратерористични рейдове”.
Главният редактор на ВИ Ценко Велев съобщи, че за есенния панаир на книгата в НДК през т.г. издателството ще участва с най-малко три нови заглавия. Първото е от трилогията на академик Григор Велев „История на българите в Македония – древност, средновековие и Българско възраждане”, 720 стр. , Второто – „Полковник Борис Дрангов“, научна биография, с автор професор Тодор Петров.  Третото – Книга за рибаря, автор Николай Русков. Другите два тома от трилогията на Г.Велев : Национално революционно движение в Македония (1893 -1944 г.)”, 650 стр. и „Крушение на българската кауза в Македония”, 660 стр., са заложени в издателския план за следващата година. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани