Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шоуто „Стремци-61” – и в Белгия

[post-views]

За втори път тази година военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Юлиян Атанасов представи България в международния фестивал на духовата военна музика в Белгия. В Монс този фестивал се провежда за 54-ти път по повод празника на града. Организиран  бе от кмета на града и  в него участваха военни духови  оркестри от Беларус, България, Белгия, Турция и Франция.
Оркестърът на 61-ва бригада в своята индивидуална програма включи класически и съвременни произведения от български и чуждестранни автори, както и авторски музикални произведения и оркестрации върху песни за солови и хорови вокални изпълнения. За четири дни нашите музиканти изнесоха пет концерта на различни места в общината, включително и в Дома за стари хора и инвалиди. Българските представители участваха и в големия спектакъл „Tattoo” на стадион Турно с новото си музикално шоу „Стрямци-61”, комбинация от маршова музика, български фолклор и съвременна поп музика.
Флагът на Република България се издигна високо пред хилядите жители и гости на града във финалния парад на военната духова музика под ръководството на диригента от ВМС на Белгия. За отличното представяне министър-председателят на Белгия Елио Ди Рипо и кметът на Монс Никола Мартен поздравиха оркестрите и стиснаха ръцете на диригентите. Турнето на оркестрантите от 61-ва бригада продължи в Арлон. На площада в центъра на града българските музиканти свириха заедно с оркестри от Холандия, Франция и  Белгия. Там диригентската палка бе поверена на диригента на ВВС. С това участие, военният духов оркестър на бригадата показа, че и в музикално отношение България е равностоен партньори на страните от Европейския съюз. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани