Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията помага решително в критичната ситуация

[post-views]

На 19 юни вечерта Българската армия се включи в спасителните работи в квартал „Аспарухово” във Варна, съобщиха от Пресцентъра на МО. По искане на МВР от Враждебна излетя военнотранспортен самолет „Спартан”, който транспортира служители на министерството във връзка с усложнената обстановка във Варна в резултат на наводнението.  От Военноморските сили изпратиха автомобил за съдействие при евакуацията на хора. Общо близките около Варна военни формирования веднага се включиха с общо четири автомобила за евакуация, като оказаха съдействие и на отводняването на Военноморската болница. Моторен катер извърши оглед на Канал 1 „Море-езеро”.
С разпореждане на министъра на отбраната Ангел Найденов на 19 юни, три спасителни екипа от 26 военнослужещи и четири броя специализирана военна техника от Националния военен университет се включиха в спасителните действия в област Велико Търново. Цяла нощ екипите оказваха помощ на бедстващите граждани. Военнослужещите спасиха от водната стихия един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред тях майка с деца и инвалиди.
Още на другия ден след започване на бедствията от наводненията във Варна министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че всичко, с което разполага армията като техника и личен състав е на разположение на кризисните щабове. Той самият поддържаше постоянна връзка с местните власти във Варна и Велико Търново, а командващият на Военноморските сили беше в Областния кризисен щаб. Министър Найденов след като посети кризисния щаб в „Аспарухово”,  отиде и в Добрич, който също изпадна в бедствено положение.
Във Варна имаше военни катери и водолазни екипи, които осъществяваха наблюдението и провеждаха спасителни работи в Канал 1 „Море-езеро” при добра координация между държавните институции и регионалните и местни власти.  В спасителните действия на Българската армия се включиха още на втория ден от бедствието и два хеликоптера на Военновъздушните сили „Кугър”, които помагаха за спасяване и евакуиране на хора. Хеликоптерите първоначално извършиха разузнавателни полети над бедствените райони и след това останаха на разположение на Областния кризисен щаб във Варна.
С хеликоптерите „Кугър” бяха евакуирани по въздуха и 93-ма чуждестранни туристи от курорта „Албена”, отишли на посещение в село Прилеп край Добрич. От въздуха беше евакуиран и човек от покрива на фургон след наводнението край „Албена”. Военнослужещите от военните формирования в Балчик от състава на ВВС, от Пункта за базиране във Варна и в Сенокос, от състава на ВМС, изведоха от хотел „Гергана” в курорта „Албена” 70 туристи на безопасно място. Модулните групи от формированията разполагат с високопроходима и специализирана техника. В действията за помощ на населението при наводненията се включиха и шестима водолази с лодка „Зодиак”.
В „Аспарухово” от първия ден на голямото бедствие действат десетки военнослужещи от Военноморските сили и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Техният брой се движи между 150 и 200 души в зависимост от потребностите. Курсантите и военнослужещите от ВМС разполагат със специализирана техника и оказват помощ на хората по разчистването на улиците и къщите. Действията им се ръководят от командващият ВМС вицеадмирал Румен Николов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани