Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Маруся Богданова: Стимулираме хората да работят качествено и в срок

[post-views]
Маруся Богданова е главен експерт в отдел “Образование и квалификация” в дирекция „Управление на човешките ресурси”, Министерство на отбраната. Завършила е немска филология и е преминала квалификационни курсове като “Европейска интеграция-въведение” и курс за подготовка за изпълнение на длъжности в дипломатическата мисия на РБ към НАТО и в контактните групи към командванията на НАТО към  ВА „Г. С. Раковски”. Работи в МО от 1998 г. Ръководи проект „Повишаване на квалификацията на служители от администрацията на Министерството на отбраната (МО) в курсове, модули и семинари в страната” („Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд (ЕСФ)”, регистрационен номер ЦА 12-22-63/ 29.05.2013 г.)
Маруся Богданова е главен експерт в отдел “Образование и квалификация” в дирекция „Управление на човешките ресурси”, Министерство на отбраната. Завършила е немска филология и е преминала квалификационни курсове като “Европейска интеграция-въведение” и курс за подготовка за изпълнение на длъжности в дипломатическата мисия на РБ към НАТО и в контактните групи към командванията на НАТО към ВА „Г. С. Раковски”. Работи в МО от 1998 г. Ръководи проект „Повишаване на квалификацията на служители от администрацията на Министерството на отбраната (МО) в курсове, модули и семинари в страната” („Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма
„Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд (ЕСФ)”, регистрационен номер ЦА 12-22-63/ 29.05.2013 г.)

– Г-жо Богданова, защо се налага обучението на цивилните служители от МО?

– Този проект се осъществява съгласно сключен договор между МО и Министерството на финансите. Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПАК, съфинансирана от ЕС през ЕСФ. Договорът се осъществява чрез изпълнение на проект за повишаване на квалификацията на служители от МО в курсове, модули и семинари в страната. Насочили сме се към нашите цивилни служители, за да усъвършенстваме административния капацитет на МО чрез обучението им в отделни професионални области, избрани след заявка на МО и след утвърждаването им от Института по публична администрация (ИПА), където се извършва целият курс на обучението.

– Защо обучението е насочено към цивилните служители? С какво ще им бъде полезно то?

– Максималната обща сума по проекта е 34 215, 61 лв. Неговата продължителност е 16 месеца. Договорът между МО и Министерство на финансите е сключен на 29 май 2013 г., а крайният му срок е 29 септември 2014 г. Това, което правим за нашите служители, е да повишаваме знанията и уменията им в професионалните им области. Бих могла да изредя някои от тях. Това са управленски умения в администрацията (курсове за превенция на корупционния риск, организационно развитие и управление на промяната), както и управление на човешките ресурси и курсове в тази област (управление и оценка на изпълнението, умение за набиране и подбор на държавната администрация). В областта Ефективни комуникации на държавната администрация бих могла да посоча курсовете за връзки с обществеността, изграждане на публичен имидж, делова комуникация и етикет. Следващата област е Правни аспекти и управление на административната дейност, превенции и противодействие на корупцията. В тази област бих могла да посоча следните курсове – за прилагане на нормативната уредба за планиране на човешките ресурси в държавната администрация, основни производства по АПК за юристи, основни производства по АПК за неюристи, прилагане на правото на ЕС в държавите членки. Следваща област е финансово и стопанско управление – курсове за  контрол, одит и отчетност в администрацията, управление на собствеността и устройство на територията. И последната област, в която обучаваме служители по този проект, това е електронното правителство – изграждане и умения. Това е областта, в която имаме най-много заявки за обучение. Ето и някои от курсовете, в които се обучават наши хора: електронно правителство – успешни практики и предпоставки за развитие, системи за управление на информационната сигурност на административното звено, административно обслужване, работа с електронно подписани документи, електронни таблици с  MS EXCEL, обменни данни между MS EXCEL и MS Word, функции в MS EXCEL. Най-голям брой хора желаят да бъдат обучавани и да усъвършенстват  уменията си за работа с компютър, което ни подсети, че бихме могли да продължим по-нататък в същата област.

– А кога служителите на МО намират време да се обучават. В работно или в извънработно време?

– Когато правихме проекта, точно това имахме предвид. Първо, да предложим такива области, в които обучаемите имат желание да се обучават и са им необходими за професионалното изграждане. Второ, курсовете да не бъдат с продължителност повече от една седмица, за да не отнемаме от времето на служителите за изпълнение на професионалните им задължения. Затова именно се спряхме на ИПА като основен фактор в държавата за обучения на държавни служители за това, че курсовете не предполагат откъсването на служителите за по-дълго време от функционалните им задължения.

– А защо те избират най-вече подобряването на компютърните си умения?

– Обикновено става въпрос не за основни знания за работата с компютри, а за надграждане. Хората искат да знаят основните неща, а като прибавим и това, че в областта на технологиите нещата много бързо се променят, нашите служители просто искат да бъдат в крак с времето и да получат най-новото, което в момента съществува на пазара.

– Напоследък все повече се говори за така нареченото „Учене през целия живот”? Дали то дава само основни  насоки на желаещия да се самообучава или е допълнено с опция за обучение под ръководството на конкретен специалист?

– Ние разбираме дали сме мотивирали нашите служители да продължат самостоятелно подготовката си чрез анкета, която те попълват след завършването на обучението си. Тази анкета е един от приоритети в нашия проект, тъй като трябва да бъдат отчетени резултатите, а това става чрез анкетни карти. Участниците в 81,2 % от обученията смятат, че нивото на обученията в ИПА е отлично и много добро, а в 2,9 % имат забележки. Съгласно попълнените карти 81,2 % от служителите са повишили знанията си в резултат на проведените обучения, 17,7% отчасти, а само 1,1 % преценяват, че не са повишили знанията и уменията си. По такъв начин полезно е било обучението за 83,5% % от служителите, а отчасти – за 15, 9%. Според 0,6% не е било полезно. За ученето през целия живот бихме могли да посочим, че участниците в 167 обучения в ИПА са мотивирани да участват в друг курс в бъдеще или да се подготвят самостоятелно. Отрицателно отговорят служителите в три обучения. Общо до момента 170 обучения са извършени по проекта със 120 служители на МО. Бих казала, че резултатът е много добър, дори отличен, щом толкова много служители са мотивирани да продължат обучението си или самостоятелно, или в други курсове (и смятам, че така е редно). Първо е успех, второ това е голяма радост за мен самата като ръководител на проекта. В МО съществуват и други възможности за обучение и повишаване на квалификацията. Включително в ИПА. Чрез писма и регистри. Така че обучилите се в рамките на този проект биха могли да търсят нови възможности за обучение в МО (включително и обучение в ИПА). Много от служителите са вдъхновени и мотивирани да четат повече и да се учат и за мен това е голямо удовлетворение.

– Какво означава стимулиране на инициативните?

– За съжаление, финансово изражение при стимула на инициативните няма как да осъществим в момент на криза, така че ще се ограничим в качеството и количеството на знания, които са получени и повишаването на мотивацията. Стремим се да стимулираме и улесним служителите да вършат по-качествено и в срок своите задължения след повишаване на своята квалификация, за да могат по този начин включително да бъдат повишени в длъжност.

– Какви ще бъдат ползите на МО от изпълнението на този проект?

– Да бъдат усъвършенствани професионалните умения на служителите от МО. За сравнително кратък срок – обучението в тези курсове трае от един до три дни. Друга конкретна полза е подобряването на работата, принос към управлението на човешките ресурсни, изграждане и поддържане на модерна административна система, развитие на потенциала на служителите, даване на възможност за делегиране на задачи на обучените служители и привличане на обществения интерес към дейността на МО и привличане на интерес към ОПАК.

– До края на програмата за изпълнение на проекта остават 3 месеца. Подобрява ли се работата на администрацията в МО?

– През април направихме проучване чрез анонимни карти за мнението на директорите и началниците на отдели на обучените служители. Всички от тях споделят мнение, че обучените служители са с повишени знания, умения и мотивация.

– Доброволно ли е участието в програмата?

– Разбира се. Директорите на дирекции са взели мнението на своите подчинени в какви области искат да бъдат обучавани. Първо служителят има възможност да изрази мнение в коя област има нужда от повишаване на знанията и уменията, второ директорът има възможност да прецени къде да бъдат насочени усилията за обучение в рамките на този проект.

Най-ново

Единична публикация

Избрани