Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъждат технологии за откриване на експлозиви

[post-views]

В Информационния център на Министерството на отбраната се провежда работна среща по проект „Хоумър”, която е организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. Проектът е на ЕС и има няколко части, свързани с разработване на технологии за откриване и обезвреждане на експлозиви. Той се осъществява по Седма рамкова програма на ЕС за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности.
Името на проекта „Хоумър” (HOMER) идва от homemade eхplosives, а първата му цел е да обобщи начините за приготвяне на подобни взривни устройства.
В интернет се дават разнообразни съвети за приготвяне на експлозиви с подръчни средства и детонирането им. Опитваме се да проучим детайлно тази информация, а също и да проследим потребители, които се интересуват от темата и се обединяват в групи за обмен на идеи”, обясни полковник Стоян Балабанов, директор на Института по отбрана.
В момента по проекта работят най-добрите специалисти от МО, 15 души с научни титли доцент и професор. Стойността му е 3,5 милиона евро, като 290 хиляди евро е заделил самият институт, а 25 % от тях са осигурени от национални фондове за научни изследвания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани