Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Остава тежко състоянието на „Холдинг БДЖ”

[post-views]

От държавните дружества най-тежко остава състоянието на „Холдинг БДЖ”. Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов по време на отчета за свършеното в сектора от началото на мандата на кабинета „Орешарски”.
За първото полугодие холдингът е реализирал загуби от над 21 милиона лева. В момента се водят преговори с кредиторите, които искат разпродажбата на мотриси и на няколко хиляди товарни вагона. От министерството са предложили на кредиторите опрощаване на 30% от задълженията и разсрочването им за нови 6 години.
Отправена е и молба към Европейската комисия да разреши помощ от 127 милиона лева за БДЖ, с които железниците да започнат да се разплащат. Папазов заяви, че в момента холдингът е пред затруднение да изпълнява оперативната си дейност заради ремонтите и изграждането на нови трасета от железопътната инфраструктура. Той допълни, че след започването на строителството на отсечката Пловдив – Свиленград , обемът на работата е намалял с 43%. Транспортният министър заяви, че щом се възстанови нормалната работа на железниците, това ще даде възможност за запазване на настоящия персонал.
Папазов допълни, че към момента по ОП „Транспорт” са сключени договори за 99,83% от стойността на програмата. Това са суми за близо 2 милиарда евро.

Най-ново

Единична публикация

Избрани