Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлични на полигоните – блестящи на сцената

[post-views]

Наскоро отлична оценка получиха военнослужещите, участвали при сертификацията на 4-ата ни батальонна бойна група. Пак от състава на 61-ва бригада за мисия в Кандахар замина 17-а охранителна рота. Очаква се завръщането от Афганистан на 16-рота от 2-ра бригада. 68-ма бригада и други формирования участват в провеждащата се през тези дни европейска летателна тренировка на военнотранспортната авиация и се подготвят за „Тракийско лято 2014”.
И едновременно с всичко това, воините от Сухопътните войски за сетен път показаха, че са безспорни таланти и на сцената. Песни, танци, хумор, народни обичаи, колективни и индивидуални изпълнения, богато жанрово разнообразие, блестящо представяне – така накратко може да бъде охарактеризиран заключителният Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2014 година. Той бе проведен в Дома на културата в Стара Загора и в него участваха представители на 61-а Стрямска механизирана бригада, на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 68-а бригада „Специални сили”, 4-и артилерийски полк, 55-и инженерен полк, 110-и логистичен полк, Центъра за подготовка на специалисти и 3-и отделен механизиран батальон.
През април и май се състояха прегледите на армейското художествено творчество по гарнизоните. А на заключителния преглед бяха дошли

най-добрите индивидуални и колективни изпълнители.

И както е по традиция, спектакълът бе открит с химна на България и неувяхващия марш „Велик е нашият войник”.
Изявите на военнослужещите и цивилните служители оценяваше комисия с председател полковник Анатоли Димитров – началник на отдел „Личен състав” в Командването на Сухопътните войски. В нейния състав бяха още полковник Николай Иванов и подполковник Мариян Деянов от същия отдел, Снежина Темелкова – началник на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, и майор Анатолий Димитров – диригент на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
И както сподели полковник Димитров, на комисията е било изключително трудно да определи комплексното класиране, както и да посочи победителите в различните жанрове. Но в края на краищата, прегледът не е спортно състезание и оценките са субективни. При изпълненията и при награждаването аплодисменти получиха  всички участници. И не се забеляза нито завист, нито някакво недоволство. Но може да се помисли дали е нужно това класиране между формированията? Наскоро в Казанлък се състоя фестивалът на военните духови оркестри на Сухопътните войски. За първи път той бе наречен фестивал, а не преглед, и за първи път на него не се направи класиране. Дали пък този пример може да бъде последван?
Но да се върнем към Прегледа в Стара Загора, който с превърна в

тричасов спектакъл.

Той започна с представянето на 55-и инженерен полк с командир полковник Иван Стоянов. Прозвуча песента „Синовен дълг” на квартет с художествен ръководител капитан Здравко Кънев със съпровод на нещатния духов оркестър с диригент цивилен служител Илийчо Бурчев. Още началото на следващото изпълнение бе посрещнато с овации. Заслужи ги очарователната Александра Стоянова с песента „За теб бях”. Цялостен сюжет представиха танцьорите с ръководител Милка Самуилова и музикантите от трио „Дунавска зора”.
Предимно към фолклора се бяха насочили воините от Центъра за подготовка на специалисти с командир полковник Христо Стаматов. След изпълнението на народната песен „Ради на мама думаше” от редник Даниела Русева, бликна неподправеният армейски хумор на цивилният служител Стефан Желязков. Неговият скеч „ВИП – Рожден ден” бе изпъстрен с истински имена на офицери и това още повече засили ефекта му. Музикално-драматичната формация „Танкистка кръв” е позната и от други прегледи. Момчетата в черно и певиците останаха верни на своя стил и защитиха името на състава си. Музикален ръководител на формацията е капитан Калин Гемеджиев, а хореографията е на майор Светлана Георгиева.
Служебни причини възпрепятстваха старши сержант Фаня Демирова, но военнослужещите от 110-и логистичен полк с командир полковник Радослав Янев компенсираха отсъствието й. Вокално-инструменталният състав „Спектър” с ръководител старши лейтенант Стоян Казаков обра аплодисментите с песента на Васил Найденов „Само теб обичам”. Младши сержант Георги Петковски показа със своето бозуки, че може да бъде приет за музикант във всяка висококласна таверна. Завъртя се и „Кулско хоро” на танцьорите от формация „Логистик”.
Както винаги към първото място се бяха прицелили участниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков. Шегувайки се в своето слово след прегледа той заяви, че другите и догодина могат да се борят за второ, трето, четвърто място и т.н. Още с обявяването на песента „Деца на България” в изпълнение на старшина Николай Николов и редник Виолетка Кърчева се чуха много ръкопляскания. Те продължиха с възгласи „Браво” и при танците на формация „Роза”,  и при изпълненията на плевенския оркестър „Северняци”, и най-вече при ръченицата с шиници. А представилият се на високо ниво със своя хумор сержант Борислав Миланов предизвика вниманието на Снежина Темелкова, която увери, че Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще го включи в някои от своите участия.
С много червени рози и аплодисменти завърши емблематичната песен „Една българска роза” в изпълнение на сержант Севдалина Трайкова и редник Николай Искрев.
Макар и кратко, запомнящо бе представянето на воините
от 4-и артилерийски полк с командир полковник Димитър Илиев. Те показаха, че оркестър „Фугас”, чийто ръководител преди повече от десетина години бе старшина Иван Меселов, е още жив. Сега той е под ръководството на капитан Васил Асенов и продължава достойно традицията. Танцовата формация „Ямболско настроение” логично се представи с ”Ямболски танц”.
Предварително командосите от 68-а бригада „Специални сили” с командир полковник Михаил Попов бяха заявили, че идват в Стара Загора за първото място. Фолклорният спектакъл „Попрелка” на воини от 101-ви алпийски батальон внесе родопско настроение в залата. В него художественият ръководител Илияна Тодорова бе включила и песни, и хора, и танци, и развиваща се сюжетна линия. Може някои изпълнения от прегледа да се забравят, но със сигурност тази „Попрелка” (седянка) ще остане в съзнанието на всички присъстващи. Запомняща бе и „Катюша” на формацията с ръководител редник Мария Георгиева. Весело настроение внесе хумористичната експозиция „Тържествен рецитал”.
Ако може да се говори за

приятната изненада

на прегледа, то това бе представянето на 3-и отделен механизиран батальон от Благоевград с командир подполковник Иван Иванов. С много емоции преминаха изпълненията на танцова формация „Пиринско сърце” с ръководител ефрейтор Фиданка Ядкова, както и тези на мъжката певческа група „Бански старчета” с ръководител старшина Стоян Крайнов.
Домакините от 2-ра Тунджанска механизирана бригада с командир бригаден генерал Любчо Тодоров показаха своите таланти в края на прегледа. Програмата им започна с „Песен за българката” със солист старши сержант Димитър Петков и беквокали редниците Гергана Атанасова и Милена Панайотова. Със своята адаптация на сцена от пиесата „Големанов” цивилните служители Евелина Иванова и Мария Атанасова могат сполучливо да се кандидатират за артисти от Сатиричния театър. Последва народната песен „Щеро Калино” на редник Даниела Георгиева, а след нея – изпълнения на оркестъра за народна музика ”Ямболски ритми” с ръководител ефрейтор Симеон Илиев. Хорото „Трите пъти” на танцовата формация с ръководител лейтенант Станислав Стоянов повдигна настроението в залата. Още повече го повишиха изпълненията на фолклорна формация „Мизия”, както и музикално-танцовото представление „Сватба”.
Кулминацията настъпи в края на прегледа, когато всички изпълнители от военните формирования излязоха на сцената. Заедно с водещите на тричасовия спектакъл капитан Николай Господинов от 2-ра бригада и Айтен Бозали от 61-ва бригада, те запяха „Моя страна, моя България”.
Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов бе обявено класирането. Отличени бяха командири на формирования, представители на военни клубове, както и колективни и индивидуални изпълнители. Наградите връчи лично генерал-майор Нейков.

Класирането
* На първо място в Прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски се класираха талантите на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

* Второто място заеха представителите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

* Дадени бяха две трети места – на 68-а бригада „Специални сили” и на 3-и отделен механизиран батальон.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани