Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Изграждане на ефективен резерв на българските Въоръжени сили” – тема на Обществения съвет по отбранителна политика

[post-views]

Изграждането на ефективен резерв на българските Въоръжени сили е ключов елемент от системата за отбрана. Попълването и поддържането му дава възможност на Въоръжените сили да изпълняват в пълен обем всички възложени мисии и задачи. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на третото за тази година заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. Военният министър, подчерта, че Законът за резерва има нужда не само от изменение, а трябва да се редактира основно.
„Имаме потребност от формиране на модули, които биха могли да се ангажират със спасителни операции, както в случая с скорошните наводнения. Хубаво е те да не са само и единствено комплектувани от действащи военнослужещи на професионална служба”, обясни Найденов.
По думите му, в промените в Закона за резерва трябва да залегне начинът, по който се увеличава числеността на Българските въоръжени сили, включващи и Българската Армия, и резерва, и запаса.
Според Найденов не на последно място трябва да се отбележи и начинът, по който се изграждат взаимоотношенията с работодателите, попълването с техника, обучението и всичко, което е необходимо за нуждите на Въоръжените сили.
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов посочи, че новият Закон за резерва трябва точно и ясно да регламентира службата в него. Той очерта негативната тенденция за застаряване на мъжкото население в България, само за три години запасът е намалял с 200 хиляди души.
„Нашите разчети показват, че към 2029 година ще има под 2% резервисти под 35-годишна възраст. Това е тревожна перспектива”, добави той.
Министърът на отбраната Ангел Найденов обобщи, че към 2035 година България ще разполага с 680 хиляди български граждани между 18 и 50 години, подлежащи на ангажиране в резерв или запас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани