Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново „Опера в парка” във Военна академия

[post-views]

Летният фестивал „Опера в парка” в парка на Военна академия е очакван вече и от големи, и от малки зрители. На пресконференция по този повод присъстваха акад.Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Галя Бежанска, Директор на дирекция „Култура” в Столична община, подполковник Вълева, пиар на Военна академия „Г.С.Раковски”, Сара-Нора Кръстева, заместник – директор „Балетни въпроси” на Софийската опера и балет и Христина Василева , заместник-директор „Административни въпроси”. В пресконференцията участваха и  премиер-солистите на балета: Марта Петкова, Катя Петрова, Цецо Иванов и Никола Хаджитанев.
Академик Пламен Карталов благодари на Столична община и на ръководството на Военна академия „Г.С. Раковски” за възможността, която дават на Софийска опера и балет да изнася своите летни спектакли на открито, в  парка на академията. Д-р Тодор Чобанов изтъкна, че Операта контактува не само с възрастните си почитатели, но и с децата. Доказателство за това е репертоара на „Опера в парка” – 11 балета и 8 детски представления.
Сара-Нора Кръстева и премиер-солистите подчертаха, че винаги са работили с радост в парка, тъй като атмосферата е романтична и повдига духа и настроението не само на изпълнителите, но и на зрителите.
„Тук танцувах за първи път в „Лебедово езеро”- спомни си Марта Петкова. Преди спектакъла валя проливен дъжд. Въпреки всичко, „Лебедово езеро” не се отложи…”, заяви примата, която изпълнява ролята на Одета/Одилия.
Тогава публиката чака цял час да бъде почистено. Можело е и да се измести представлението за другия ден в операта, но в парка изживяването е друго…
В афиша на фестивала са класическите балети: „Лебедово езеро” от П.И.Чайковски, „Жизел” от Адолф Адам, „Дон Кихот”от Лудвиг Минкус  и „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис. Спектаклите за възрастни започват от 20 часа.
Представленията за малките приятели на Операта са от 11 часа, в съботни и неделни дни, когато родителите са свободни. Заглавията са също от детския класически репертоар: „Хензел и Гретел” от Енгелберт Хумпердинк, „Мечо Пух” от Андрей Дреников, „Червената шапчица” от Александър Владигеров,  „Козелът Сърдитко” от Юли Дамянов и „Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт.

Най-ново

Избрани