Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европарламента с нов стар председател

[post-views]

Лидерът на парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц беше отново избран за председател на ЕП.  Германският евродепутат спечели още на първи тур с пълно мнозинство с подкрепата и на най-голямата политическа група – ЕНП, която не номинира никого за поста.
За сметка на това социалистите ще подкрепят кандидатa на дeсноцентристите Жан – Клод Юнкер за председател на ЕК.
За мястото председател на ЕС се бореха общо четирима депутати. Другите трима бяха: Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания); Саджад Карим (ЕКР, Великобритания) и Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия).
Преизбирането на Мартин Шулц за втори последователен 2,5 годишен мандат е прецедент в историята на Европарламента. След убедителната си победа с 404 от общо 751 гласа той приветства новите евродепутати и ги предупреди, че ще трябва да се изправят пред нови и стари предизвикателства. Гласуването за избор на нов председател беше първата задача на новия европейски парламент, който се събра в Страсбург на учредителната си сесия.
За разлика от предишния ЕП в този имат силно присъствие анти-европейските и крайнодесните партии, които бойкотираха откриването на учредителната сесия, като застанаха с гръб при изпълнението Одата на Радостта на Бетовен, възприета за химн на Обединена Европа.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани