Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По време на учението „Бриз 2014” за пръв път ще сертифицират щаба на ВМС

[post-views]

По време на военноморското учение „Бриз 2014” ще се проведе сертификация на ВМС. Това е 18-тo издание на „Бриз”, а Военноморските сили ще са първите сертифицирани за провеждане на самостоятелна морска операция по български стандарти и по тези на НАТО.
В България това се извършва за първи пъти и е в изпълнение на План за подготовка на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
По време на учението, което се провежда в западната част на Черно море до 13 юли, се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки на света. По този начин българските моряци ще могат да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на деня.
„Това учение е планирано отдавна, традиционно каним за участници групи кораби на държави, които са наши партньори в НАТО”, съобщи Ангел Найденов.
Тази година за пръв път ще се проведе мащабна операция за спасяване на голям брой хора на море. Тя е планирана в отговор на случващото се по света и потъването на кораба „Коста Конкордия” край бреговете на Италия. Друга новост е тренировка за изтеглянето на бедстващ човек от водата с помощта на вертолет.
Министър Найденов обясни, че усилията по време на тренировките са насочени към усъвършенстване на разбирателство и сътрудничеството между ВМС на страните участнички и отработване на операции с другите организации по време на кризи.
В международното учение „Бриз 2014” българските сили ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катера, 2 вертолета, над 1000 души личен състав.
Ще участват и 2 самолета от българските военновъздушни сили, както и взвод от сухопътни войски.
В учението ще участват ВМС на Турция, Гърция, САЩ, Румъния и втора постоянна група на НАТО с 4 противоминни кораба. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани