Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев: Винаги работя в екип

[post-views]

– Г-н генерал-майор, как се чувствате като командир на Сухопътните войски (СВ)?

– За мен е въпрос на чест, че нашите ръководители са ми гласували огромното доверие да ми предоставят длъжността командир на СВ. Това е огромна чест и доверие.
Така че  ние в щаба сме задължени да дадем всичко от себе си, за да оправдаем това доверие. Мисля, че няма проблем, защото съм преминал през всички нива в службата. Двайсет и седем години съм бил в строя – командир на военно формирование. Така че доста неща съм видял.
Смея да твърдя, че имам известен опит. С генерал Нейко Ненов, преди това с генерал Стефан Василев работихме в екип. Така че сме добре запознати със задачите, които сме планирали и с целите, които сме си поставили в СВ. Много извършихме до момента, но и много още предстои да извършим.
Аз също предпочитам екипната работа. Никога не взимам решенията сам, винаги работя в екип.
С хората от щаба и с част от командирите от пет години съм тук в щаба – началник-щаб на СВ. Хората ми са обучени, професионалисти, лоялни, знаещи, можещи.
Убеден съм, че успехите ще бъдат постигнати. Основно ще работим за повишаване на бойната готовност във войските и да надграждаме цели над целите. Постоянно ще се стремим да придобиваме нови способности, за да може успешно да изпълняваме задачите в трите мисии, в които основен играч, ако мога така да кажа, са СВ.

– Кои са първите задачи, които предстоят?

– Първите задачи, които предстоят пред СВ, това е да се запозная на място с колектива. Защото, знаете, че началник-щабът е свързан с щаба. Човекът, който най-трудно може да излезе от щаба на проверка в поделенията това е началник-щабът.
Никой командир не смее да го пусне, защото движи и ръководи работата в щаба. Наесен ни предстои сертификацията на петата батальонна бойна група, което е много отговорно мероприятие. Това е един от приоритетите в нашата работа.
Предстои също така сертификация на щаба на 61-а механизирана бригада и в последствие имаме много съвместни международни учения. Така че доста неща предстоят.

– През тази година ще се завърне последният контингент от Афганистан. Подготвяме ли се за следваща операция?

– Предстои да се върне предпоследният контингент, защото последният замина. В момента при нас предстои да подготвим един екип от съветници, в който по-голямата част от участващите са от СВ.
Ще продължим с един екип, който ще обучава афганистанската армия. Другият тим, който е по-високо ниво – корпусно, ще се определя евентуално от Щаба на отбраната за обучение на корпусно ниво. Така че, досега нашата мисия е една група от инструктори, които да обучавата афганистанската армия.

– На какво ниво е справянето с последствията от наводненията?

– СВ имат опит. Ние имаме 64 модула, от които 62 са свързани с тези събития. Първо – във всяка област и всяка община се организира, съгласно закона, кризисен щаб. На всички тези места, в кризисните щабове, участва командирът на областно ниво и заместник-командирът или началник-щабът – на общинско ниво.
Има подготвени планове, стиковани с местните структури. Друг е въпросът за техните познания и дали умеят да ни използват.
По всяко време, когато са поискали или е имало нужда от помощ, ние винаги сме се включвали. Имаме много знаещи, можещи хора. Специализирана техника също имаме, най-различни видове екипировки. Много неща можем, но тези, които искат да ни ползват, трябва да са запознати и да знаят какво да искат от нас.
В момента участваме с 50 човека по почистване на дерета и оврази в Добрич, със специализирана техника, с отводнителни помпи, с моторни триони. Така че каквото е поискано от нас – ние се включваме. Мисля, че нашите хора се справят много добре.

– Как върви възстановяването на формированието във Враца? Ще бъдат ли спазени сроковете?

– Засега формирането му върви нормално, съгласно плана, който сме изготвили и заповедта на министъра. На първо време имаме разписан щат на това формирование – около 250 човека. Направили сме проучване, според което само в рамките на СВ имаме някъде около 150 желаещи офицери, сержанти и войници да се върнат на нови длъжности в този батальон.
Изпратили сме докладна записка до министъра, която е утвърдена и чакаме заповед от 7 юли да излезе извънреден регистър за вакантните длъжности, където сме ги обявили. И съответно, които желаят, до август ще имат право да си пуснат документи за подходящите длъжности.
В същото време при нас стартира процедурата да вземем личен състав с мотивирани предложения – на първо време най-необходимите офицери и сержанти, които ще са гръбнакът на батальона, за да могат да подготвят поделението – апаратура, документация и от 1 декември поделението да започне като цяло да функционира нормално. От 1 октомври ще командироваме тези хора във Враца.
Щатът, който е утвърден от Народното събрание, влиза в сила от 1 декември, така че по-рано няма как да ги назначим. Затова тези 35 човека ще са командировани, за да извършат подготвителната част от работата и поделението да може да функционира нормално към 1 декември.
Предвиждаме евентуално ако не можем да попълним бройката на хората в батальона с този извънреден регистър, със заповед на министъра да подготвим допълнителен регистър вече за наемане на длъжности на хора, които са граждански лица. Става дума за бивши военнослужещи, уволнение по един или друг начин, съкратени и т. н., да подготвим и проведем процедура по тяхното назначаване за допопълване на батальона.
В момента моята информация е, че има инвестиционен проект, избрана е фирма, която да го изпълни и съответно вече „Инфраструктура в отбраната” трябва да сключи договор със стоителна фирма, която да започне изграждането на сградния фонд, където се налага – ремонтиране и т. н. Мисля, че поне най-важните елементи от поделението ще са налице към 1 декември и батальонът ще може нормално да си изпълнява задълженията.

– СВ като цяло нуждаят ли се от допълнително набиране на войници?

– По принцип се нуждаят от допълнително набиране, защото сме с около 10 процента под мирновременния щат. Миналата година, знаете, направихме два конкурса с общо 675 военнослужещи. Последното набиране на кадрови войници беше през декември 2013 г.
Все още ни трябват бойци, имаме свободни места. Искахме да направим един конкурс в началото на 2014 г., но поради липса на финансови средства ни беше отказано.

Най-ново

Единична публикация

Избрани