Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-мащабната промяна на военния връх

[post-views]

Денят 30 юни 2014 г. ще остане паметен за последните години като най-мащабната промяна на военния връх у нас. На основните позиции – началник на отбраната, двама негови заместници, командири на трите вида въоръжени сили, както и на много места по следващите нива от командната пирамида, застанаха нови генерали и адмирали.
На тържествена церемония в Министерството на отбраната беше извършено сдаването и приемането на поста „началник на отбраната” в присъствието на министъра на отбраната Ангел Найденов, заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, председателя на парламентарната Комисия по отбрана Янко Янков, основния ръководен състав на МО и висшия команден състав на БА.
Пред присъстващите бяха представени заповедите на министъра на отбраната и указите на президента за смяната на военния връх. Прочетени бяха биографиите на досегашния началник на отбраната генерал Симеон Симеонов и неговите заместници – генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев. Представени бяха и биографиите на техните приемници – новия началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов и новите заместник-началници на отбраната – генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.
Обявено беше, че със заповед на министъра на отбраната е била назначена комисия за сдаване и приемане на длъжността началник на отбраната, с председател заместник-министър Иванов и членове – директорите на дирекции от МО. Комисията успешно е завършила своята работа.
Генерал Симеонов и вицеадмирал Николов подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността началник на отбраната. Със заповед на министъра на отбраната, за особен принос в развитието на БА генерал Симеонов, генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георгиев бяха удостоени с почетния знак на МО „Св. Георги” – първа степен.
За всички нас е привилегия и чест да присъстваме на най-отговорното събитие за българските въоръжени сили (ВС) и Българската армия – сдаването и приемането на поста началник на отбраната на Република България, каза пред присъстващите министър Найденов. Той напомни, че това е длъжност на най-старшия офицер с висше офицерско звание, пряк началник на всички военнослужещи в българските ВС. Господа генерали, господин контраадмирал, вие изпълнихте със съдържание думите отговорност, професионализъм и достойнство, каза Ангел Найденов към напускащите строя висши офицери.
Министърът на отбраната се обърна към вицеадмирал Николов с думите: „Убеден съм, че с вашите качества, с вашия опит, с вашите умения, с вашия професионализъм, вие ще оправдаете високото доверие, което ви се гласува с назначаването на поста началник на отбраната. В лицето на вашите заместници – генерал Ненов и генерал Попов вие ще имате достойни заместници”.
Изразявам от името на генерал-лейтенант Василев, от името на контраадмирал Георги Георгиев и от свое име нашата благодарност за удостояването ни с тези високи награди, което ние приемаме като признание за нашата дейност през изминалите години, каза в отговор генерал Симеонов. Но това е и признание за колективите, които сме ръководили, допълни той.
За мен е огромна чест да поема командването на БА в качеството си на началник на отбраната, безспорно това е венец на усилията, които съм положил през последните 33 години като офицер, заяви в словото си началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той благодари на генерал Симеонов и неговия екип.
Ние ще съхраним, ще развием и ще увеличаваме способностите на БА, изтъкна началникът на отбраната. Ще направим всичко, което е необходимо – за бъдещето, за славата на Българската армия, каза вицеадмирал Николов сред аплодисментите на присъстващите. След което звъннаха наздравици с шампанско.

Най-ново

Единична публикация

Избрани