Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сергей Лавров: Готови сме за конструктивен диалог с ЕС за „Южен поток”

[post-views]

Русия подчерта необходимостта от реализиране на строителството на „Южен поток” в посочените срокове. Това стана ясно от изявлението на руския външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с българския министър на външните работи Кристиан Вигенин.
Русия намекна, че очаква Европейската комисия да направи отстъпки от позицията си за газопровода, както това е ставало за други проекти. И двете страни са съгласни, че проектът е ключов както за Русия и България, така и за ЕС. „Южен поток” трябва да се осъществи при взаимно изгодни условия за всички страни – участнички в него, допълни Лавров.
„Русия има готовност да продължи конструктивния диалог с всички заинтересовани страни, както със страните участващи в проекта, така и с Европейската комисия”, заяви Лавров.
Подкрепяме подновяване на строежа на „Южен поток” в съответствие с европейските изисквания, заяви от своя страна външният министър на България Кристиан Вигенин.
На срещата двамата външни министри обсъдиха и кризата в Украйна.
Русия е за бързо спиране на кръвопролитията в източната част на страната, стана ясно от думите на първия дипломат на федерацията. Трябва да се остави на заден план амбицията и да се запази животът на хората, мирният процес в Украйна ще бъде стимулиран и с помощта на международната общност.
От своя страна Кристиан Вигенин изтъкна, че България подкрепя запазване териториалната цялост на Украйна. По думите му проблемите между Русия и ЕС трябва да се решават по пътя на диалога.

Най-ново

Единична публикация

Избрани