Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна затегна хватката си около сепаратистите

[post-views]

Продължава офанзивата на украинската армия срещу проруските сепаратисти в източните части на страната.
Украинското командване обяви плановете си да обсади регионалните столици на Донецка и Луганска области, които са последните големи бази на бунтовниците.
През уикенда украински изтребители атакуваха позиции на сепаратистите в град Луганск. В операцията загинаха двама души, а повече от 80 бяха ранени.
Междувременно изтласканите от град Славянск бунтовниците се преместиха в района на град Донецк. Те бяха посрещнати с голяма митинг в тяхна подкрепа.
Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин заяви, че има огромен наплив от доброволци да защитят новата държава, но не и достатъчно боеприпаси.
Украинското правителство поднови операцията си срещу сепаратистите в началото на миналата седмица, след като президентът Петро Порошенко отказа да удължи временно примирие.
Държавният глава направи и размествания във висшето командване, като назначи за военен министър Валери Хелетей. Той обеща да унищожи сепаратистите и да възстанови авторите на Киев в разбунтувалите се региони.
При посещението си в Славянск той увери местните жители, че могат да говорят на който език предпочитат – руски или украински.
Въстанието в източните украински региони започна през април, дни след анексирането на Кримския полуостров от Русия. Това даде повод на две области да обявят независимост от централната власт в Киев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани