Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС градят съвременни бойни способности

[post-views]

Основната мисия на ВВС е изграждането на съвременни бойни способности. Това посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев пред основния команден състав на ВВС. Той представи перспективите за развитие на Военновъздушните сили.
На церемония на 30 юни генерал-майор Радев прие поста от досегашния командир на ВВС генерал-майор Константин Попов, който от същата дата зае позицията на заместник-началник на отбраната.
Щабът работи ефективно на фона на ресурсите, с които разполагаме, изтъкна генерал-майор Радев. По думите му усилията трябва да бъдат насочени към придобиване на ново оборудване, техника и материали, поддръжка на съществуващите и, особено важна задача – качествена подготовка на личния състав.
Генерал-майор Радев напомни за един от основните проблеми от последните години – недостатъчния нальот, като представи посоките за подобряване на ситуацията с използването на вече утвърдения опит на водещи съюзници от НАТО. Сред целите на ВВС той посочи усъвършенстване на подготовката, на авиационното образование и обучение, оптимизация на ресурсите.
Предстои също и решение за нов основен боен самолет, като проектът е изготвен и чака решение на МС и НС. Генерал-майор Радев представи и ползите от разкриване на висше военновъздушно училище, като изрично акцентира върху необходимостта да се създаде нова специалност „Авиационен мениджмънт”.
Във ВВС ще продължи да се работи за оптимизиране на ресурсите, повишаване на броя на изправната техника, повишаване на ефективността на летателните часове. Предвижда се придобиване на ясни финансови приоритети и оптимизация на договори. Ще се повиши делът на вътрешните процедури и доставки, както и броят на ученията с усложняване на тактическите сценарии и повишаване на реализма.
Командирът на ВВС настоя за инициатива, новаторство и гъвкавост за решаване на проблемите. Нищо няма да се случи, ако някой не направи нещо, изтъкна той. И апелира: Всеки от щаба да се чувства като някой, от когото зависи бъдещето на ВВС!

Най-ново

Единична публикация

Избрани