Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентските избори в Афганистан пред провал

[post-views]

Абдула Абдула се обяви за победител в президентските избори в Афганистан, ден след като избирателната комисия даде преднина на неговия опонент Ашраф Гани.
Според предварителни данни Гани печели 56 процента от гласовете, докато Абдула 44 на сто.
Бившият външен министър заяви пред симпатизантите си, че победата е негова и в това не трябва да има никакви съмнения.
Той многократно обвиняваше избирателна комисия, че пренебрегва сигналите за нарушения в полза на Ашраф Гани, който е фаворит на отиващия си президент Хамид Карзай. Абдула е категоричен, че обявените резултати са преврат срещу хората.
Анализатори се опасяват, че оспорваният балатож може да застраши политическата стабилност в страната и да убие надеждите на международната общност, че мирното предаване на властта в Афганистан е възможно.
САЩ предупредиха, че ще спрат финансовата и военна си помощ за страната, ако Абдула Абдула изпълни заканата си да сформира паралелно правителство.
Междувременно 16 души бяха убити при самоубийствено нападение в източната провинция Парван. Четири от жертвите са войници от мисията на НАТО АЙСАФ, потвърдиха от командването на Алианса. Талибаните поеха отговорност за нападението, което е сигнал за опасностите пред които е изправено следващото афганистанско правителство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани