Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предпоследният български контингент се завърна от Афганистан

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов посрещна военнослужещите от 26 -ти контингент от Българската армия, който участва в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността ISAF в Афганистан.
В страната ни се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери. В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата. По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар военнослужещите изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха методически формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.
Национален командир на контингента бе полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, а командир на ротата за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военното формирование в Ямбол.
Министърът на отбраната Ангел Найденов благодари на военнослужещите от 26-тия контингент за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан. Министърът похвали бойците с думите, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи. Мисията на контингента съвпадна със сложната обстановка около президентските избори, които се проведоха в Афганистан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани