Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът между Израел и „Хамас” се разраства

[post-views]

Насилието между Израел и ислямисткото движение „Хамас” в ивицата Газа продължава да се разраства и няма признаци скоро да спре. Офанзивата на израелската армия по цели на ислямистите в палестинския анклав навлезе в четвъртия си пореден ден, след като „Хамас” отказа да прекрати ракетните си нападения срещу Израел. Ислямистите дори заплашиха да започнат да обстрелват и международното летище на Тел Авив.
В същото време продължават да растат и жертвите от конфликта. Според данни на палестинските болнични власти от началото на масираните израелски въздушни удари са загинали над 100 души, а ранените са над 500.
Израелската армия е унищожила над 900 цели в ивицата Газа, като твърди, че ислямистите са изстреляли повече от 470 ракети по територията на Израел, без да причинят сериозни щети или да вземат жертви.
Освен от ивицата Газа, ислямистки бойци започнаха да обстрелват Израел от територията на Ливан.
Израелската армия предупреди, че ако ракетните нападения на спрат, е готова да проведе и сухопътна операция и вече се забелязва значителното струпване на войски по граница с Палестинската автономия.
Ако напрежението продължава да расте, има опасност от избухването на нова война между „Хамас” и Израел, подобна на тази от 2012 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани