Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската офанзива в ивицата Газа навлезе в седмия си ден

[post-views]

Конфликтът между Израел и ислямисткото движение „Хамас” навлезе в седмия си ден и изглежда нито една от враждуващите страни не иска да прекрати насилието.
Започналата преди седмица израелска офанзива има за цел да спре ракетните нападения от ивицата Газа срещу територията на Израел. Според последните данни на болничните власти, в палестинския анклав над 170 души са загинали при продължаващите въздушни удари на израелската армия. Стотици други са били ранени.
ООН обяви, че над 70 процента от загиналите са цивилни.
Междувременно десетки хиляди потърсиха убежище в центровете на световната организация, след като Израел предупреди, че ще увеличи натиска си срещу ислямистите в северната част на ивицата Газа.
Израелското командване съобщи, че е свалило безпилотен самолет на „Хамас”, а ислямистите се заканиха да продължат с ракетните атаки срещу Израел. През уикенда израелската армия проведе и първата си сухопътна операция в ивицата Газа.
В същото време продължават и ракетните нападения от страна на Ливан, което принуди израелската армия да отвърне с артилерийски обстрел.
Израелската офанзива срещу ислямстите в ивицата Газа предизвика огромен международен отзвук. Западът призова за незабавно прекратяването на насилието и от двете страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани