Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 2 милиона лева струва железопътната катастрофа край гара „Калояновец”

[post-views]

Освен загиналия машинист и останалите ранени при железопътната катастрофа в събота следобед, по груби изчисления материалните щети са около 2 270 000 лева. Това съобщи в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов.
Двамата машинисти са били много опитни професионалисти, но според министъра, причина за трагичния инцидент е скоростта на движение, която в момента на дерайлирането е била по-висока от 40 км/ч.
„Скоростта е била превишена, доказателство за това е начинът, по който са разпилените вагоните на мястото на инцидента. Въпреки това трябва да изчакаме експертизата на компетентните органи, за да знаем със сигурност причината за катастрофата”, обясни Папазов.
Локомотивът на композицията е бил един от най-хубавите в българската железница, но вече е неизползваем. Същото е положението и с вагоните, които са били рециклирани и пуснати по линията София-Варна скоро преди началото на активния летен сезон.
За отстраняването им от релсите Българската армия изпрати на място девет военнослужещи с танков влекач от 2-ра механизирана бригада в Стара Загора, които успяха да ги изтеглят и да разчистят железопътната линия за движение на влакове.
Министър Папазов побърза да успокои и пътуващите с българските железници за ваканция към морето. Той смята, че това е един от най-сигурните начини за пътуване. Междувременно от болницата в Стара Загора беше изписан помощник-машиниста на дерайлиралия влак Христо Тиляшев. Мъжът сам е пожелал да напусне лечебното заведение и да бъде преместен в Университетска болница Пловдив.

Най-ново

Единична публикация

Избрани