Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осло, Алмати и Пекин – в битката за Олимпиада през 2022 г.

[post-views]

Изпълкомът на МОК определи три града да останат в надпреварата за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г. Осло, Алмати и Пекин преминаха ситото от „градове подали молба”, към „градове кандидати”,  каквато е процедурата на МОК. По различни причини отпаднаха Краков, Лвов и Стокхолм.
Осло е столицата на Норвегия, населението й е 600 000 души. Градът е организирал зимната олимпиада през далечната 1952 г., След това Норвегия бе домакин на още едни игри – в намиращия се на 150 км. северно Лилехамер през 1994.
Алмати е най-големият град на Казахстан с население 1.5 милиона жители. Страната, а и регионът на Средна Азия никога са организирали олимпийски игри. Азия е домакинствала на две зимни (Сапоро 1972 и Нагано 1998) и на три летни(Токио 1964, Сеул 1988 и Пекин 2008) олимпиади, а най-близките игри са проведените през февруари т. г. в руския Сочи.
Пекин е столицата на Китай, която наброява близо 25 милиона жители. Ако спечели игрите през 2022 г., ще стане първият град в историята, домакин на летни и на зимни игри, тъй като организира Олимпиадата през 2008 г. Решението да останат тези три кандидатури е базирано на техническите анализи, направени от специална работна група от експерти на МОК.
Техните заключения се основават на различни критерии, като транспорт, съоръжения, инфраструктура, настаняване и сигурност. Решението взема
предвид и специфичната визия за бъдещето на региона, както и потенциалните възможности за позитивно устойчиво развитие, и одобрение на местното население.

Най-ново

Избрани