Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Росен Плевнелиев: Има пълен консенсус за влизането на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС

[post-views]

Бюджетният дефицит ще бъде вдигнат до 3 %, ще се поиска увеличение на максималния размер на държания дълг и ще се даде мандат на служебното правителство да сключва дългови сделки. Ще бъде актуализиран и бюджетът на здравната каса. Около тази позиция се обединиха представители на политическите партии и правителството след близо 4-часови консултации при държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че участниците в консултациите са постигнали пълен консенсус, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката.
За да се преодолее проблемът с КТБ, са договорени две основни мерки.
„По отношение на Корпоративна търговска банка, всички се обединиха, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на справедливостта и на отговорността, на превенцията и на наказанието и да работят за доверието на българските граждани.
Първо банковите депозити до 100 хил. евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася и за всички клиенти на банката. Фондът за гарантиране на влоговете в банките и правителството разполагат с достатъчно ресурс, за да изпълнят своя ангажимент.
Второ цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, ако има такива – всички, от първия до последния и, разбира се, до крайния им собственик” заяви Плевнелиев.
Следващата мярка, по която политиците постигнаха съгласие е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху банките в България.
Голямата новина от проведените консултации обаче е, че участниците се договориха незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.
Банковият надзор е задължителен за страните от еврозоната, но към него могат да се присъединят и другите държави членки. Той трябва да започне да действа през ноември 2014 г.
Не се постигна консенсус по това дали в казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) да се спазва сегашното законодателство, или да се предвиди нов специален закон, каза още той. Банката в момента е под специалния надзор на БНБ, но от централната банка настояваха нов закон да позволи депозитите от нея да бъдат прехвърлени в дъщерната й „Креди агрикол България”, която да бъде одържавена.

Най-ново

Единична публикация

Избрани