Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жан Клод Юнкер е новият председател на ЕК

[post-views]

Европейският парламент избра бившия премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. 422 депутати гласуваха „за”, а 250 се обявиха „против”.
Ветеранът по политическите въпроси на ЕС ще поеме поста, който е с пет годишен мандат, от португалеца Жозе Мануел Барозу през октомври.
В речта си пред депутатите в Страсбург Юнкер обеща да съживи европейската икономика, като за тази цел е изготвил план в размер на 300 милиарда евро. Средствата ще бъдат използвани за справянето с безработицата в 28-те страни от блока.
Жан Клод Юнкер заяви, че ще работи за създаването на един по-тясно обвързан икономически и енергиен съюз.
Визията на 59-годишният политик се разминава с тази на Великобритания, която беше твърдо против неговата кандидатура.
В отговор британският премиер Дейвид Камерън направи коренни промени в кабинета си, като по-голяма част от новите министри са евроскептици.
Най-големият от тях е новият външен министър Филип Хамънд, който замени Уилям Хейг. Хамънд подържа тезата, че ако Великобритания не успее да предоговори членството си в ЕС, е по-добре да го напусне.
Британският премиер Дейвид Камерън вече обеща, че ако бъде преизбран на парламентарните избори през 2015 г., ще инициира референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани