Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел поднови въздушните удари в ивицата Газа след кратко примирие

[post-views]

Израелската армия поднови въздушните удари срещу ивицата Газа, след кратко затишие.
През деня Тел Авив обяви, че прекратява операцията си срещу бойците на ислямисткото движение „Хамас”, като част от предложеното от Египет временно примирие.
Ислямистите освен, че отхвърлиха предложението, което за тях е равносилно на „капитулация”, но и продължиха да обстрелват с ракети територията на Израел. Няколко от тях паднаха в района на курортния град Ейлат, който се намира на 200 км. от Ивицата Газа.
Късно снощи се появи информация, че израелски и палестински представители са се срещнали в Египет и са обсъдили вариант за временно примирие.
Клаузите предвиждат незабавното прекратяване на насилието без предварителни условия, което не беше подкрепено от „Хамас”.
Ислямистите обявиха, че са готови да спрат ракетните нападения, ако Израел освободи от затворите членове на движението, а Египет отмени икономическото ембарго, наложено през 2005 г. Междувременно палестинските власти обявиха, че над 192 души са загинали в продължаващата от 8 дни израелска офанзива. Ранените са стотици.
Израел заяви, че единствено благодарение на противоракетната система „Железния купол”, няма смъртни случаи на негова територия и обвини „Хамас”, че използва цивилното население като жив щит.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани