Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството предложи актуализация на бюджета

[post-views]

Досега няма отиващо си правителство, което да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкавост и надежден буфер за правителствата, които идват след него. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет, на което беше одобрена актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет за 2014 г.
Правителството предлага увеличение на нивото на държавния дълг с 3,425 милиарда лева. От тях 2,7 милиарда са за стабилизиране на икономиката и финансовата система, а 725 милиона ще служат за буфер, ако на следващите две правителства се наложи да извършват плащания. Дефицитът в актуализирания бюджет ще бъде 2,7 процента, а 225 милиона лева ще отидат за актуализация на бюджета здравната каса.
Петър Чобанов добави, че има допълнителна възможност и за 2 милиарда лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете, като самият фонд също ще може да емитира дълг.
Достатъчно сме обезпечили финансовата сигурност на България – държавната гаранция е обичаен инструмент за осигуряване на стабилност. Това е обещание от страна на държавата, че застава твърдо зад Фонда за гарантиране на сигурността на банките, дори когато парламентът е разпуснат, обясни той.
Чобанов каза още, че ако се стигне до специален закон за КТБ, в него ще бъде записано да се направят ревизии на всички физически и юридически лица с депозити над 100 000 евро, защото източникът на доходите трябва да бъде доказан. Това обаче ще бъде решено в хода на политическите консултации. Очаква се актуализацията на бюджета да бъде гласувана до края на седмицата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани