Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лъвове изчезнаха от Лъвов мост. Но няма страшно – просто започва етап от реставрацията на столичния мост, популярен със своите бронзови скулптури.
Бронзовите лъвове са пострадали през годините от вибрациите на преминаващите автомобили, силно замърсения въздух и други негативни фактори на околната среда.
Това е само една от дейностите около цялостната реконструкция на Лъвов мост. Предстои реставрация на парапетите, постаментите, колоните, канделабрите, както и смяна на настилката на моста. Срокът за приключване на дейностите е 2 месеца.
Лъвов мост е наистина един от критериите за това какво могат строителите в съответната епоха, структурата му показва ниво и майсторство и дори днес всява респект, заяви Иван Токаджиев, който ръководи проекта на реставрацията.
В исторически аспект мостът и пространството около него са проектирани като мемориал на обесените преди Освобождението на това място около 20 души, сред които съратници на Левски и дейци на революционното движение.
Софиянци имат положителни очаквания за реновирания Лъвов мост, а завършването на проекта за изграждането на кръгово движение и тунел под него е предвидено за края на месец октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани