Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на военните министри на България и Македония

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна в София с министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски. Срещата започна с пълен военен церемониал и полагане на венец пред паметника на Незнайния воин. По време на разговорите двете делегации обсъдиха три основни теми, включващи двустранното сътрудничество в областта на отбраната, регионалното партньорство и съвместните инициативи на Балканите, както и подкрепата на България и Министерството на отбраната за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.
След срещата министър Найденов заяви пред българските и македонските медии, че очакваме македонската страна да изпълнява всички критерии и  условия за членство, включително и спазването на принципа на добросъседство. Министърът подчерта, че България нееднократно е декларирала подкрепата си за членството на Македония в НАТО и ЕС. Той отбеляза още, че проявите, които изопачават историческата действителност са крачка назад и изрази увереност, че те могат да бъдат заменени от подход, който да развива диалога и да насърчава общите регионални инициативи.
По време на разговорите между двете делегации е постигнато съгласие експертна комисия от българското военно ведомство да направи оглед на всички военни паметници и гробища на македонска територия, да изготви списък на паметните места с описание на състоянието им и да набележи приоритети за възстановяването и ремонта им.
Министър Найденов посочи, че основен приоритет и предпоставка за развитие на двустранните отношения е подписването на договора за добросъседство и сътрудничеството, който ще укрепи доверието и партньорството между двете страни. Той акцентира и върху Плана за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната, в което са набелязани 17 мероприятия.  Те са свързани с планирани посещения на високо ниво, експертни разговори в областта на управлението на човешките ресурси, военното образование, управлението и контрола на финансовите ресурси. Като други важни области за разгръщане на потенциала на отношенията между министерствата на отбраната на двете страни той посочи повишаването на оперативната съвместимост на българската и македонската армии и участието в съвместни тренировки с въоръжените сили на двете страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани