Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четири наши контингента носиха бойно дежурство

[post-views]

В Многонационалната бойна група ХЕЛБРОК участват Гърция (водеща страна), България, Румъния, Кипър и Украйна. Целта е групата да допринася за укрепването и бъдещето развитие на европейската политика за сигурност и отбрана. Тя може да участва в операции за управление на кризи под ръководството на Европейския съюз по четирите основни сценария от Концепцията на Европейския съюз за бойните групи – разделяне на враждуващи страни със сила, предотвратяване на конфликт, провеждане на евакуационни операции и оказване на съдействие при хуманитарни операции. Техническото споразумение за създаване на ХЕЛБРОК е подписано в Брюксел на 13 ноември 2006 г. Групата е създадена от четири държави – Гърция, България, Румъния и Кипър. Името HELBROC се образува от първите букви на страните – HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus. През 2011 г. към ХЕЛБРОК се включва и Украйна.
По всяко време групите, които поддържат бойно дежурство, могат да бъдат изпратени там, където е необходимо да отстояват интересите на Европейския съюз. Границата на действие от 6000 километра е определена в концепцията за бойните групи на Европейския съюз. По тази концепция  е поставена рамка за поддържане на готовност и за планиране на бъдещи действия на това разстояние.  Първото дежурство на контингент от Българската армия е от 1 юли 2007 г. до 31 декември 2007 г., второто – от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2009 г. , третото – от 1 юли 2011 г. до 31 декември 2011 г. и четвъртото  – от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2014 г. Досега всички роти са от 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

 
helbrok3На 30 юни т.г. приключи шестмесечното дежурство на четвъртия наш контингент в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. Национален командир бе полковник Ивайло Братойчев – заместник-командир на бойната група. Полковникът е началник на сектор „Военни контакти” в канцеларията на командира на Сухопътните войски. Механизираната рота от 120 военнослужещи с командир капитан Румен Везев бе отново, както предишните три роти, от 31-ви батальон на 2-ра Тунджанска бригада.
Този път, вероятно заради съвпадението с кадровите назначения в по-горните инстанции, нямаше официално тържество по преустановяване на дежурството на контингента. Но военнослужещите заслужават внимание, защото подготовката им не се отличава от тази на контингентите, които заминават на мисии зад граница. Всъщност веднъж след дежурството си в ХЕЛБРОК рота от 31-ви батальон почти веднага започна подготовката си за Кабул, за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).
Но да се върнем към началото.
В края на февруари 2007 г. е сформирана първата  рота от състава на Българската армия за участие в Многонационалната бойна група на Европейския съюз  ХЕЛБРОК. Ротата е в състав 120 военнослужещи от 31-ви батальон на 2-ра бригада. Командир на ротата е капитан Христо Христов. Старши национален командир на контингента е полковник Гено Чипилски, който е и заместник-командир на бойната група. Ротата преминава своята подготовка в периода февруари – юни 2007 г., част от която е проведена в Гърция с участие в учението „Evropi-ІІ-07”. Военнослужещи от Националния елемент и ротата участват в занятия на полигон Аскос-Профитис, заедно с представителите на другите три нации от бойната група – Гърция, Кипър и Румъния. Българската рота се представя отлично на учението в Гърция. Висока е оценката за нейните действия от тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. На 29 юни 2007 г. е връчен сертификат на ротата.
helbrok2Втората рота от състава на Българската армия за участие в ХЕЛБРОК отново е сформирана от военнослужещи от 31-ви батальон. Командир на ротата е капитан Георги Томов. Старши национален командир е полковник Димитър Шивиков. Подготовката се провежда в периода април – ноември 2008 г. През май са проведени  съвместни мероприятия на българската рота и подразделения от Въоръжените сили на Турция. Първо български взвод е на посещение в Одрин, след което в батальона в Хасково пристига турски пехотен взвод. По време на посещението са проведени  занятия по мироопазващи операции на учебен полигон „Корен” с двата взвода, а също така спортни игри и културни мероприятия.
През септември 2008 г. рота HELBROC участва в двуседмично учение с войски „Evropi-ІІ/08” в Република Гърция. На 2 септември 2008 г. ротата в пълен състав и със своето пълно оборудване и техника – лекотоварни и товарни автомобили, поема към Гърция на собствен ход. Там на полигона Аскос-Профитис българските военнослужещи изпълняват отлично различни видове занятия за поддържане на международния мир и получават международен сертификат. Действията на бойната група са наблюдавани от генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, който по това време е командващ на Съвместното оперативно командване.
Ротата носи бойно дежурство в периода 1 януари –  30 юни 2009 г. Наред с планираната всекиневна дейност по време на подготовката и по време на дежурството, ротата многократно участва и в операции за потушаване на пожари в област Хасково.
helbrok1Третото участие на рота ХЕЛБРОК бе през втората половина на 2011 г. Преди да застъпи в дежурство, тя премина задълбочено теоретично обучение, а практическите занятия бяха на Гарнизонния учебен център „Добрич” край Хасково, където се разиграха многобройни ситуации.
Да си припомним една от тях. На главния контролно-пропускателен пост бе намерена бомба в един от автомобилите, с които непознати лица се опитаха да нахлуят в базата. Всички входове и изходи бяха затворени, а личният състав бързо се премести в бомбоукритията. Бойна машина блокира контролно-пропускателния пост. Задействана бе групата за бързо реагиране, за да отцепи района и да не влизат външни лица. Воините от наблюдателните кули повишиха вниманието си, за да не допуснат нападение на базата. Задействан бе и инженерен тим, за отстраняване на бомбата. След минути пък бе инсцениран обстрел на базата с минохвъргачен огън.
Командир на третата рота ХЕЛБРОК бе капитан Христо Василев. А национален командир на контингента бе полковник Божидар Борисов. В продължение на три дни комисия от щаба на 2-ра бригада проведе контролни занятия с ротата. Преминати бяха изпити по тактико-специална, огнева, физическа, техническа, медицинска, инженерна и езикова подготовка, ЯХБЗ и Е, сигурност на информацията, кормуване и стандартни оперативни процедури.  Преди това пък се състоя и съвместно обучение на ротата с офицерите и сержантите от щаба на бойната група от българска страна. А на самата  сертификация присъства лично командирът на бойната група ХЕЛБРОК гръцкият бригаден генерал Кристос Кавадиас – командир на  71-ва Въздушна преносима бригада от Гръцките сухопътни войски.
Националният командир на контингента  полковник Божидар Борисов изпълняваше и длъжността заместник-командир на Многонационалната бойна група ХЕЛБРОК. Той, заедно с офицери и сержанти от нашата армия, бе в щаба на тази група, която е с ранг на бригада. А Националният елемент от щаба на бойната група, ръководен от полковник Борисов, бе сертифициран на командно-щабното учение „Evropi ІІ -2011” от 12 до 20 май 2011 г. в района на Неа Санта – Гърция.
helbrok4По време на дежурството си от 1 юли до 31 декември 2011 г. ротата водеше обучение по отделна програма за поддържане на нивото си и за усъвършенстване на подготовката си по задачите, които евентуално щеше да изпълнява, ако бъде активирана след политическо решение от страна на Съвета на Европейския съюз за конкретна операция. На тържеството при преустановяване на дежурството тогавашния командир на Сухопътни войски  генерал-майор Стефан Василев заяви: „Всичко това, което 3-а рота ХЕЛБРОК трябваше да отработи – и по време на подготовката, и на сертифицирането, и по време на дежурството беше изпълнено с чест и достойнство на 100 процента”. Националният командир полковник Божидар Борисов сподели, че по време на дежурството е била получена телеграма за предварително планиране.  Проведен е бил семинар на Военния съвет на Европейския съюз с участието на офицери от щаба, който е преминал под формата на командно-щабно учение.
Сценарият е бил близък до обстановката в Северна Африка. В съответствие със сценария са били изготвени концепция на операцията, план за развръщане на бойните групи в зоната на операцията и планиране на задачите. Още след приключването на дежурството на 3-а рота в бойната група ХЕЛБРОК  стана ясно, че 99 на 100 от военнослужещите в нея ще бъдат в състава на 7-а рота за мисия в Кабул (Афганистан).
Но да се върнем отново към последната – четвърта наша рота ХЕЛБРОК с командир капитан Румен Везев. Обучението й започна в началото на май м.г. След това бе проведена предварителната и специалната подготовка. Непосредствената подготовка продължи до 23 август и завърши с контролни занятия.
Освен с рота, съгласно техническото споразумение за основаването на бойната група, България участва и в щаба на Силите на бойната група с 8 международни длъжности. В допълнение гръцката страна е предложила България да заеме още една длъжност  и те да станат 9. Всички тези военнослужещи преминаха съвместна подготовка с 4-а рота ХЕЛБРОК. Нейната национална сертификация бе от 10 до 12 септември 2013 г.. На Гарнизонния учебен център „Добрич” бяха създадени обстановки, като нападения над базата и над патрули със стрелково оръжие и с минохвъргачки, откриване и обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Всички те бяха съобразени със задачите, които евентуално щеше да изпълнява ротата. Задачата по патрулиране се извършваше по определен маршрут на военнослужещите. И в това време те трябваше да ескортират хуманитарна помощ, което пък е част от задачата за хуманитарни операции. Друг инцидент бе при охраняването на база, воини да я напуснат и да организират временен контролен пост и изградят наблюдателен пост. Извършено бе и конвоиране на ВИП-персони, на цивилно население, евакуиране на цивилни и военнослужещи. На част от действията на военнослужещите по време на сертификацията присъства гръцка делегация, водена от командира на ХЕЛБРОК бригаден генерал Димитриос Бикос –  командир на 71-ва въздушна десантна бригада.
helbrok5Съгласно техническото споразумение за основаването на бойната група, България участва и в щаба на Силите на бойната група с военнослужещи на международни длъжности, които също преминаха подготовка. От 7 до 18 октомври м.г. в Гърция бе сертификацията на щаба на Силите, която премина под формата на командно-щабно компютърно подпомагано учение „Талос-13”. А от 7 до 18 октомври 2013 г. в Гърция бе сертификацията на щаба на Силите. Офицерите на международни длъжности участваха в командно-щабното компютърно подпомагано учение „Талос-13”, с което се извърши тази сертификация, основно с щаба на 71-ва въздушно-десантна бригада, развърнат в пълен състав на местността. Освен офицерите, определени на международни длъжности, в учението участваха и командирът и заместник-командирът на 4-а рота ХЕЛБРОК, които симулираха действията на българското формирование.
Както вече бе споменато, досега и четирите български роти, определени да носят дежурство в бойната група ХЕЛБРОК, са от 31-ви батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Затова трябва да споменем и имената на предишния командир на батальона подполковник Данчо Николов и на сегашния командир подполковник Николай Александров. Защото носенето на бойно дежурство от ротите в ХЕЛБРОК е високоотговорна дейност, чрез която се защитава името не само на батальона, на 2-ра бригада и на Сухопътните войски, но и на Българската армия и като цяло – на страната ни.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани