Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стихията на природата – еталон за съизмерване на човешкото

[post-views]

izlojba1Стихията на природата – еталон за съизмерване на човешкотоИзложбата „Реката” на скулптора Иван Русев в галерия “Славянска беседа” е част от голямата му идея, за която нашият вестник писа в средата на миналата година (броя от 18 октомври ) – за Мраморния град на изкуствата в с. Илинденци, община Струмяни.
На площ повече от 30 дка фондацията „Артцентър Илинденци” изгражда неповторим парк – колекцията е с над 70 скулптурни проекта на съвременното парково изкуство на силни имена от България, Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Гърция, Израел, Швеция, САЩ,  Канада, Мексико и др. В парка на Илинденци са монтирани стотици тонове творчески обработен мрамор – дори каменните пътеки са скулптурни произведения. Търсят се разширени възгледи за културен обмен и за ролята на изкуство в днешния глобален свят.
В Илинденци художникът открива следите на огромна река, съществувала преди 60 милиона години. Числото щастливо съвпада с 60 годишния юбилей на твореца и става повод той да се вгледа в белезите, които нейното съществуване е оставило като символ и метафора за атмосферата на това място.
izlojba2Стихията на природата – еталон за съизмерване на човешкотоЗа изложбата си юбилярът избира материал, с който създава 600 фрагмента от пръст – така се нарича композицията в средата на изложбената зала. Освен работата си с любимия за скулптура камък  „серпантинит“ ще се видят и последните му композиции от най-белия пирински мрамор.
Кадри и звук, обработени от Любомир Савов пресъздават цялостна атмосфера на проекта „Мраморния град на изкуствата“. А издателката Божана Апостолова  е основният двигател за създаване на книга-каталог, посветена на творческия път  на автора и на  нелеките изпитания в последните години, които Иван Русев преживява.
izlojba3Стихията на природата – еталон за съизмерване на човешкотоЗа него Светлин Русев казва: „силен и дълбок автор, неподвластен както на традиционните, така и на модните определения. Самобитен, суров и първичен, и заедно с това филигранно изящен и завършен…
Концептуален, без да лишава идеите си от пластическа значимост и съдържателност. Пластически изведен, без да пренебрегва движението на идеите във време на разрушени пластически структури и амбициозни послания за нов визуален език….Има нещо антично в поведението  му – да съизмерва амбицията си и волята на съзидател с могъщото безмълвие на една сурова и първична природа, която посреща и изпраща времето така, както простосмъртните посрещат и изпращат живота…”

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани