Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Израел мобилизира още 16 хиляди резервисти

[post-views]

Населението на ивицата Газа преживя поредната нощ на масирани въздушни удари от израелската армия.
Тел Авив обяви, че мобилизира още 16 хиляди резервисти в опит да ускори военна си операция срещу ислямистите от „Хамас”, които контролират палестинския анклав.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е категоричен, че страната му е твърдо решена да завърши мисията си с или без подписването на временно примирие.
Основната цел на армията е да унищожи десетките подземни тунели по границата между Газа и Израел, които се използват от бойците на „Хамас” за изненадващи нападения.
Израелското командване твърди, че мисията ще приключи до няколко дни.
ООН обяви сряда за един от най-смъртоносните дни от началото на конфликта, като само за един ден в Ивицата Газа са убити най-малко 100 души. С последните жертви броят на загиналите палестинци нарасна на 1360. Загубите за Израел са 56 войници и трима цивилни.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че цялата крайбрежна ивица е зона на разрастваща се хуманитарна катастрофа.
В същото време Израел изпрати делегация в Египет, където с посредничеството на Кайро, се провеждат консултации между враждуващи страни за прекратяване на военните действия.
Военната операция на Израел срещу Ивицата Газа започна на 8 юли, като отговор на масираните ракетни нападения на „Хамас”.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани