Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Бойци на АОК обвинени в етническо прочистване

[post-views]

Членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), която през 90-те години се бореше за откъсване на Косово от Сърбия, са били замесени в тежки престъпления.
Специалната комисия на ЕС, която разследва престъпленията в Косово, извършени през периода 1998-1999 г., е намерила доказателства за етническо прочистване и търговия с човешки органи, предаде Би Би Си.
Ръководителят на комисията – американският прокурор Клинт Уилиамсън съобщи, че става въпрос за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени от високопоставени членове на АОК в края на войната в Косово през 1999 година. В заключенията на следователите се казва, че „определени представители на АОК са водели целенасочена кампания срещу хора от етническите малцинства, включваща също и убийства, отвличания и незаконни задържания в лагери в Косово и Албания, сексуални издевателства и други форми на нехуманно отношение, разрушаване на църкви и други религиозни светини.От комисията подчертават, че жертвите са основно сърби, роми и представители на други малцинствени групи, но също така и косовски албанци, политически опоненти на ръководството на АОК или подозирани, че са подпомагали сърбите. Комисията е призовала да се образуват дела срещу бивши високопоставени членове на Армията да освобождение на Косово, като им бъдат повдигнати обвинения за престъпления срещу човечеството.

Разследването

Разследването е продължило три години и освен доказателства за етническо прочистване, комисията потвърждава и 10 случая на търговия с човешки органи. Все пак все още няма доказателства, че стотици хора са били жертва на подобна практика.
Комисията беше сформирана, след като преди четири години Съветът на Европа публикува доклад, уличаващ косовски лидери, сред които и премиера Хашим Тачи, че са замесени в търговия с органи. Самите те отричат това да е истина. Комисията на ЕС за разследване на престъпленията в Косово беше създадена през септември 2011 година за проучване на сигналите, подадени от специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти за търговия с човешки органи и други престъпления, извършвани от членове на АОК. Според Марти жертвите били отвеждани в Албания, където в импровизирана болница, така наречената „жълта къща“, изваждали органите им и после ги продавали на черния пазар. Засега не се посочват конкретни имена на предполагаеми извършители на престъпления.
„След края на конфликта в Косово през 1999 г. елементи от командването на АОК организираха етническо прочистване южно от река Ибър, а след това елиминиране на политически съперници“, отбеляза Уилямсън и добави, че не става въпрос за индивидуални актове, а за организирана кампания, в която е участвало ръководството на АОК. Сред жертвите има и хиляди косовски албанци, за които се е смятало, че сътрудничат на сърбите или са опоненти на лидерите на АОК.

Ще има ли съд?

От комисията призовават да се сформира специален съд за процеса срещу виновните за разкритите престъпления в Косово. Това се налага тъй като те не попадат под юрисдикцията на трибунала в Хага и Международния наказателен съд.
Международния съд за разследването на военни престъпления, извършени в Косово през 1998 г. и по време на следвоенния период, в това число и под ръководството на Армията за освобождение на Косово (АОК), може да започне да работи в началото на 2015 г. Това заяви ръководителят на специалната комисия за разследвания на Европейския съюз(SITF) прокурор Клинт Уилиамсън, цитиран от РИА Новости. Той обяви, че следствената комисия смята, че е в правото си да подаде иск срещу някои високопоставени представители на АОК във връзка с престъпления, извършени след края на войната през 1999 г. „Тези лица носят отговорност за кампанията по преследването, насочена срещу етнически сърби, цигани и други малцинствени групи в Косово, както и против косовски албанци, които били обвинени в сътрудничество със сърби и просто били противници на ръководството на АОК”, отбелязва прокурорът.

Сръбските медии по темата

Докладът на специалния прокурор Клинт Уилиамсън разкрива лъжите на Косово, написа вестник Blic като цитира австрийският вестник Die Presse. „Това е добър ден за Косово, въпреки че мнозина албанци не смятат така, тъй като е обвинена тяхната Армия за освобождение на Косово (АОК). Прекалено дълго Косово се позоваваше на праведната освободителна война, в която за нещо като военни престъпления не можеше и да се говори”, пише австрийското издание, цитирано от „Фокус”, и коментира, че днес вече никой не може да оспори, че АОК е извършвала престъпления.
Не е изключено сегашният премиер и лидер на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи да бъде сред обвинените за военни престъпления, предаде радио b92.
Сред обвинените най-вероятно ще бъде и Хашим Тачи. От сръбското правителство са заявили, че няма да бъде изненада ако новият съд в Хага повдигне обвинения и за търговия на органи, независимо, че Улиямсън е заявил, че не са открити силни доказателства за това.
Бившият главен прокурор на Международния трибунал в Хага –
Карла дел Понте, изрази съжаление, че екипът не е открил достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу виновниците за търговията с органи, предаде Танюг. „Жалко, но не съм изненадана, защото е много по-трудно да се извърши адекватно разследване толкова много години след събитията“, коментира тя по телефона за Танюг. Дел Понте първа изнесе публично твърденията за търговия с човешки органи в Косово в книгата си „Лов“ през 2008 г. Тя припомни, че и прокурорите на трибунала не са могли да съберат доказателства за търговията с органи, защото „никой не е искал да им помогне“.
През юни 2012 г . премиерът на Косово Хашим Тачи при посещението си у нас изрази благодарност към „приятелската страна“ България, която бе една от първите държави, признали едностранно обявената независимост на Косово през 2008 г. „България е пример в региона за стабилност, толерантност между етносите, икономическо развитие и прилагане на европейските стандарти“, заяви Хашим Тачи, след среща с тогавашния български премиер Бойко Борисов в София.
През април тази година Косово прие резолюция за основаването на специален съд, който да съди престъпленията на АОК в периода 1998-2000 г.
Прищинският вестник „Коха диторе“ писа, че най-малко 10 членове на АОК ще бъдат обвинени във военни престъпления. Според вестник „Данас“, който се позовава на дипломатически източници от Брюксел, е възможно да бъдат повдигнати обвинения на командирите на оперативните зони на някогашната АОК. Най-известен сред тях е Рамуш Харадинай, когото Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда по обвинението за престъпления срещу цивилни през 1998 г. Харадинай ръководеше зоната „Дукадин“, чийто щаб бе в село Ябланица. Командири на останалите зони бяха Рустем Мустафа, Рахман Рама, Сами Лущаку, Шукри Буя, Екрем Реджа и Ахмет Несуфи.
По данни на сръбската Прокуратура за военните престъпления в Косово са изчезнали над 300 неалбанци.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани