Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Израел мобилизира 16 хиляди души

[post-views]

Израел няма да спре военната си операция в Газа, докато всички тунели, построени от „Хамас”, не бъдат разрушени, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Юронюз.
На среща на кабинета той каза още, че страната му ще унищожи тунелите, от които биват атакувани войници и цели селища, „със или без примирие”. Армията обяви, че 32 от тайните проходи вече са намерени и половината от тях са взривени. „Хамас” използва тунелите, намиращи се в пограничните райони между Газа и Израел, за да осъществява нападения на израелска територия. Междувременно военен лидер на „Хамас” е обявил, че няма да спрат огъня, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Те искат Египет и Израел да махнат блокадата на границата на Ивицата Газа.
По-рано Израел мобилизира още 16 000 резервисти заради операцията в Ивицата Газа. Така общият брой мобилизирани нарасна до 86 000 души. Около 425 хил. души в Газа са били разселени вследствие на сраженията, съобщи ООН, което е около 25% от населението на Газа. От ООН допълват, че осигуряват убежище на 225 178 палестинци в 86 обекта, като други 200 хил. души са намерили подслон при близки, приятели и познати. Израел започна операция „Защитно острие” на 8 юли. Досега са убити поне 1360 палестинци, като повечето са цивилни. 116 от тях са убити в сряда.
В средата на седмицата от ООН съобщиха, че израелските сили са обстрелвали училище на световната организация в Газа, където са били настанени 3000 бежанци. Международната общност осъди атаката. Най-малко 16 души загинаха, а десетки са ранени при нападението, много от които са деца. От ООН съобщиха, че са уведомили израелската армия, че това е училище и че приютява останали без дом хора цели 17 пъти.  От Израел заявиха, че нападението е в отговор на артилерийски обстрел от някъде наблизо.
„Хората в Газа нямат къде да отидат. Така че, когато започнат боевете и те бягат, ситуацията не е като да могат да пресекат някой пропускателен пункт… Ето защо нашите училищни сгради трябва да се уважават от всички страни в конфликта като последно убежище. Ако това не се прави, това е нетолерантно и светът трябва да узнае за него”, заяви по повода Пиер Крехенбюел, представителят на ООН в района. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани