Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За реформата в здравеопазването са необходими закони и финанси

[post-views]

Реформата в здравеопазването няма да се случи, дори и да има стабилен парламент, тъй като е необходимо законодателство и финансов ресурс. Това заключи по време на отчета на ведомството министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева.
Преструктуриране е нужно и на болничната мрежа в страната.
Екипът на Андреева е планувал обновяването на 35 центъра за Спешна помощ. Стартира и изграждането на 2 нови центъра с апаратура и кадри в максимална степен. Закупени са 58 нови линейки, като в тях екипите ще имат връзка с болничните заведения. Вече е на разположение и първият вертолет за спешна медицинска помощ.
Таня Андреева заяви още, че въпреки затварянето на повече от 17 общински лечебни заведения, пациентите получават по-добри консумативи и медикаменти за своето лечение.
Тя отчете и изграждането на повече от 17 центъра за онкологични заболявания с висок клас апаратура, което е приключило в рамките на четири години.

Според нея в държавните лечебни заведения пациентите получават лекарска помощ на много по-високо ниво в сравнение с предходни години.
От началото на 2014 г. с 10% са увеличени заплатите на медиците в Спешната помощ и с 20% на специалистите, работещи в психиатричните лечебни заведения.
Като успех на екипа си Андреева отчете и въвеждането на електронен болничен лист, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.
Здравният министър съобщи още, че през септември започва първото обучение на парамедици и лекарски асистенти, като от 2015 година се предвижда бройките за обучението им да се определят след съгласуване с общинските администрации.
Телефон 150 ще се бъде възстановен, тъй като има забавяне в системата на единния номер за спешни случаи 112.

Най-ново

Единична публикация

Избрани