Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни спасяват жертви на земетресението в Китай

[post-views]

Китай изпрати 2500 войници в югозападната провинция Юнан, за да помагат в справянето с последствията от силното земетресение в района.
Най-малко 380 души загинаха и повече от 1800 бяха ранени, след като районът беше разтърсен от трус с магнитуд 6,1 по Рихтер.
Китайските войски са екипирани със специално оборудване за издирване на хора и копаене в руините. Към военните ще се присъединят над 300 полицаи и пожарникари. Около 400 аварийни екипи с кучета ще участват в спасителната операция.
Първите усилия ще се концентрират в град Цзяотон, който е най-силно пострадал. Трусовете са сринали над 12 хиляди къщи, а други 30 хиляди са повредени. Много от междуградските пътища са разрушени, което принуди спасителите да вървят пеша.
Земетресението е предизвикало и голямо свличане на земни маси върху планинска река, вследствие на което се е образувало езеро.  Ако водата от него прелее, под заплаха ще бъдат 800 местни жители, съобщи Централната китайска телевизия. Това е наложило евакуация в застрашения район.
Според местните власти това е най-силното земетресение в района от 14 години насам.

Най-ново

Единична публикация

Избрани