Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модерната война е многовекторна

[post-views]
Михаил Григоров
Михаил Григоров

Ако се вгледаме в задачите, които изпълняват участниците в двете международни учения „Черноморски ротационни сили 2014” и „Тракийско лято 2014” ще видим, че това, което се случва на „бойното поле” сега, няма нищо общо с това, което е войната през миналия век. Всичко е коренно различно. Различни са противниците, различни са и способите за преодоляване на съпротивата им, различна е техниката, мотивацията и нагласата на бойците, различна е цялата философия на модерната война.
Тази война вече се развива на непознати територии, тя предполага среща с други култури и традиции, с огромни културни различия, които трябва да се преодоляват с идеята да се спечелят хората на страната на миротворческата мисия, да се разгърне следконфликтното възстановяване. Различна е географията, флората и фауната, различни са въздухът, небето и теренът. Всичко това изисква огромна предварителна подготовка. Подготовката е различна и поради това, че модерната война се води от многонационални екипи, което е друго предизвикателство и усилие. Съюзници и партньори трябва да се познават добре, да преодоляват езикови бариери, както и културни различия вътре в съюзническите  и партньорските формати. Да са оперативно съвместими в целия спектър на операциите, използването на бойната техника и въоръжение, управлението на войските и връзките с гражданското общество. Езиковите умения, комуникацията и оперативната съвместимост са в сърцевината на модерното воюване с асиметричните рискове и заплахи.
Един драстичен пример за тази много опасна асиметрия са импровизираните взривни устройства – не танковите армии, не въздушните армади от стратегически бомбардировачи, не огромните морски флотилии. А неизвестно къде заровените самоделни бомби, причиняващи загуби на човешки животи и материални ресурси. Неизвестността и изненадата, и вероломството в действията на противника – паравоенни и бунтовнически  групи са основни белези на предизвикателствата в модерната война. Един внезапен изстрел от гранатомет може да промени хода на операцията, да наклони везните и да доведе до загуби.
Разузнаване, наблюдение и контрол на определени територии и групи от хора, събиране на психологическа информация, анализ на поведението и прогнозиране на бъдещето. Всичко това променя технологията на въоръжената борба, променя набора от способности, които трябва да притежават бойците и командирите. Готовността за действие е непрекъсната. Противникът не признава почивни дни и празници.
Променената същност на войната промени и съотношението в участието на различните видове въоръжени сили и родове войски в различните операции. Доведе до нови квалификации, внесе промени в образованието и обучението. В същото време различните операции се реализират по различен начин и с различно участие. Някъде превес има авиацията, на друго място е военноморският флот, на трето – сухопътните формирования и специалните сили. Или всички заедно.
Динамика и разнообразие. Непредвидимо разнообразие. Това предполага изключителна мобилност и способност за светкавични и безпогрешни реакции. Изисква и екипност, която в модерната война е решаваща, както никога досега. Цената на живота на бойното поле в модерната война е друга. В тази война няма по-ценно нещо от съхраняването на човешкия живот. Това е много важен белег, много същностна и различна черта от онова, което се случва през 20-ти век.
Инициативите за Интелигентна отбрана и Всеобхватния подход на НАТО в крайна сметка целят опазването на човешкия живот. Целят гъвкави, модерни и дори изпреварващи предизвикателствата способности при максимално опазване на живота на миротворците и цивилните граждани. Модерната война е разнопосочна, точно, както глобалната политика след разпадането на двуполюсния модел. Тази разнопосочност и всичко свързано с асиметрията на заплахите изисква изключителна иновативност, изисква талант и богата култура, нова култура, не само военна, а и гражданска. Вероятно обаче е по-вярно да  наречем модерната война многовекторна, защото проблемът не е само в непредвидимостта на посоката на рисковете и заплахите, а и в тяхната големина или по-точно казано сила.
Многовекторната война изисква коренно различно планиране на ресурси и логистика. Информацията, с която се борави в горещите точки на планетата има не само локален, но и глобален характер. Космическото наблюдение е част от ежедневието. Затова и ученията, в които участват Българската армия и Въоръжените сили стават все по-сложни и се попълват с детайли, които придават нови измерения и променят философията на войната в главоломно променящия се свят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани