Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пламен Орешарски предаде поста на служебния премиер проф. Георги Близнашки

[post-views]

Пламен Орешарски предаде поста министър-председател на служебния премиер Георги Близнашки. Щафетата беше приета на официална церемония в Министерския съвет. Обобщавайки своето управление, Орешарски го ситуира в година на иституционална криза, дезинтегритет в обществото и икономическа депресия – най-сложната политическа среда в новата българска история.
Въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти. Ръководихме се от интереса на хората, макар че съпротивата, която срещахме всекидневно не беше лека”, каза още досегашният премиер.
Орешарски припомни направената от кабинета му крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми. Той посочи още разкритите близо 50 000 работни места и облекченията, които държавата въведе за бизнеса. Като едно от най-големите предизвикателства за првителството, Орешарски определи справянето с бежанската вълна. Той съобщи още, че  към днешна дата равнището на фискалния резерв е над 8.5 млрд. лева.
В обръщението си към новия министър-председател Орешарски се пошегува, че той има малшанса и щастието да бъде служебен премиер.
Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в българската история.
От своя страна професор Близнашки беше категоричен, че служебният кабинет не е търсил извънредни правомощия и си дава сметка за ограничеността на мандата. Той увери, че чистки в администрацията няма да има, освен ако не се срещнат хора с ярки партийни пристрастия.
Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички”, каза още Близнашки.
Сред целите на служебното правителство ще бъде и възстановяването на доверието на гражданското общество в политическите институции и активното му участие в предстоящите на 5 октомври избори.
Георги Близнашки изрази и своята съпричастност към българите, пострадали от наводненията.
Ще се търсят средства по линия на т.нар. европейска солидарност, но все пак, въпреки ограничения бюджет, правителството също ще се опита да помогне, добави той.
Близнашки посочи и необходимостта от провеждането на редица ключови реформи.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани