Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западът настръхна от руски хуманитарен конвой

[post-views]

Колона от 280 руски камиона, натоварени с хуманитарни помощи, потегли днес към Украйна. Пратката е предназначена за бунтовния град Луганск, където населението вече няколко седмици е без ток и вода.
Според Москва мисията е ръководена от Червения кръст, откъдето обаче заявиха, че не е сключвано генерално споразумение с тях и не знаят какво има в камионите. От Червения кръст заявиха, че ще сътрудничат, но само ако участват всички засегнати страни. Смята се, че операцията се провежда с подкрепата на Русия, Европейския съюз и Съединените щати. Товарите са изцяло руски, като според официалната информация в камионите има зърно, захар, детски храни, медицинско оборудване, спални чували и генератори за ток.
Говорителят на руския президент Путин, Дмитрий Песков, е заявил пред Financial Times, че колоната с хуманитарна помощ от Русия за югоизточната част на Украйна ще влезе на украинска територия през пункт, съгласуван с Киев.
Участието на Русия в хуманитарната мисия притесни Запада. Украйна. НАТО и редица западни държави предупредиха Москва да не предприема никакви едностранни действия и да не изпраща военни с камионите, тъй като това ще се възприеме като инвазия. Вчера генералният секретар на НАТО Адерс фог Расмусен изрази опасения, че това е претекст за Русия да нахлуе в Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров пък нарече цинизъм твърденията, че не е необходима хуманитарната помощ.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди по телефона Владимир Путин Русия да не предприема военна интервенция в Украйна под никакъв предлог, включително хуманитарен.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че правителството на президента Барак Обама се надява дипломацията да помогне за успокояване на напрежението между Украйна и Русия. Кери заяви в Австралия, че тази седмица в Европа ще се състоят редица срещи между представители на Международния комитет на Червения кръст, Германия, Украйна и евентуално Русия. Целта им е да се намери начин, по който тази помощ да се достави без да предизвиква страхове, че е прикритие на пряка руска военна намеса.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани