Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малики отхвърли номинацията на Абади

[post-views]

Иракският президент Фуад Масум възложи официално на Хайдер ал Абади, предложен за премиер от шиитската коалиция „Иракски национален съюз“, да състави правителство.
Сегашният министър-председател Нури ал Малики обаче определи номинацията като противоконституционна. В реч, предавана по телевизията, обграден от политически съюзници, Малики обеща да поправи тази „грешка“. Той каза, че армията и силите за сигурност са се впуснали в свещена битка срещу групировката „Ислямската държава“, която напредва в северната част на страната. Ирак няма ново правителство вече повече от три месеца след предсрочните парламентарни избори на 30 април.
Американският президент Барак Обама приветства номинирането на Абади
за премиер като „обещаваща крачка напред“ и призова за мирен преход към ново правителство в страната.
В кратко изявление за ситуацията в Ирак, който е обхванат от тежка политическа криза на фона на настъплението на „Ислямска държава“ в северната част от страната, Обама призова Абади да формира възможно най-бързо кабинет, който да включва всички групи от населението и да обърне внимание на нуждите на всички иракчани. Това ще е единственото трайно решение на проблемите в Ирак, подчерта той.
Междувременно президентът обяви, че американските ВВС са нанесли успешно въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак и са увеличиха военните съвети за властите в страната, включително в кюрдския автономен регион. Той допълни, че Съединените щати освен това са провели хуманитарни мисии, за да помогнат на хиляди жени и деца, блокирани в планина в Ирак.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани