Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малики най-накрая се оттегли

[post-views]

Дългогодишният премиер на Ирак Нури ал Малики официално обяви, че се отказва от поста в полза на своя съпартиец Хайдер ал Абади. Това стана след огромен натиск както в Ирак, така и от чужбина.
В телевизионно обръщение Малики обяви, че се оттегля, за да облекчи развитието на политическия процес и да стане възможно съставянето на ново правителство.
Международната общност се надява, че шиитът Абади е обединяваща фигура и ще има шанс да привлече иракчаните към общата кауза за справяне с бунтовниците от ИДИЛ.
С оттеглянето на Малики политическата криза в страната се смята за приключила. По конситуция Абади ще има 30 дни да състави правителство.
Американският президент Барак Обама призова иракчаните да се обединят и да подкрепят възможността за съставяне на ново правителство. Той каза още, че операцията срещу джихадистите от ИДИЛ е дала резултати и е постигнат напредък.
„Разкъсахме обсадата им”, бе категоричен президентът.
Американските войски, наред с въздушните удари, пускат от въздуха и хуманитарна помощ за нуждаещите се местни жители. По данни на Обама, вече са доставени милиони тонове помощи и литри вода. Американските военни са помогнали също така за евакуацията на много хора, включително и на язидите. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани