Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Митничари проверяват конвоя с хуманитарна помощ за Украйна

[post-views]

Колоната камиони с руска хуманитарна помощ вече е на границата с Украйна на пункта „Донецк”, съобщи „Ройтерс”. Украински граничари са преминали на руска територия, за да инспектират пратките. Обработвате се и документите.
От страна на Украйна участват 59 специалисти, от които 41 представители на Държавата гранична служба на Украйна и 18 сътрудници на митниците. По предварителна уговорка след уреждането на документите камионите продължават по направление Луганск.
По-рано днес служители от руското министерство на извънредните ситуации, съпровождащи колоната с хуманитарна помощ, поканиха журналисти от различни медии, за да им покажат съдържанието на камионите.
Колоната, изпратена във вторник от Русия, включва 262 камиона с близо 2000 тона храни, лекарства и стоки за бита.
Заедно с информациите за хуманитарната помощ кореспондент на британския  „Гардън” съобщи, че на територията на Украйна късно снощи е навлязла руска военна техника и руски военни. Става въпрос за най-малко 20 БТР-а. Машините имали официални руски опознавателни знаци и според кореспондента пътували за Донецк. Конвоят изчакал падането на нощта, след което използвал черен път, за да мине през пролука в оградата от бодлива тел, бележеща границата и да навлезе в Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти, посочва „Гардиън“.
Кореспондент на „Ройтерс” пък съобщи, че руски бронестранспортьори са се струпали до границата с Украйна. Машините се намирали далеч от хуманитарния конвой.
Европейските външни министри изразиха безпокойство от съобщенията, че руски военнослужещи са навлезли на територията на Източна Украйна, и заплашиха с решителен отговор, в случай че Москва не промени курса си.
„Ако има руски военен персонал или автомобили в Украйна, те трябва да се изтеглят незабавно или последствията ще бъдат сериозни”, каза британският външен министър Уилям Хейг.
Германия от своя страна зае предпазлива позиция по отношение на новината, като външният й министър Франк-Валтер Щайнмайер говори само за „многократни трудности” през последните часове. Той каза, че приветства новината, че Русия ще допусне инспекцията на конвоя.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани